Kultúra

Egy Habsburg kerülhet a Műcsarnok élére

A kulturális államtitkárság jelöltje jelenleg a bécsi kortárs művészeti központot vezeti.

Négyen indultak a Műcsarnok igazgatói posztjáért, és bár ketten bekerültek a második körbe, végül nem hirdettek győztest – írja az Index alapján az MTI. A döntés hátterében állítólag az áll, hogy a kulturális államtitkárságnak saját, külföldi jelöltje van a posztra.

Elsőként a Népszabadság írt arról, hogy a befutó Francesca von Habsburg (a képen) lehet, aki az Index szerint talán műgyűjteményét is Magyarországra költöztetné. Az internetes újság szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azért nyilvánította eredménytelennek a pályázatot, mert “egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót.

Az Index információi szerint négyen indultak a Műcsarnok pályázatán. Petrányi mellett pályázott Fabényi Júlia, aki a Baranya Megyei Múzeumok vezetője, de Petrányi előtt vezette a Műcsarnokot is. Indult még a posztért Molnár Mária, aki az Ernst Múzeum főkurátora volt. Egy pályázó kilétét nem sikerült kideríteniük. Az elbírálás második körébe csak Fabényi és Petrányi pályázata jutott be, de a bírókat végül nem győzték meg.

Szakmai körökben már december közepe óta azt rebesgetik, hogy, Szőcs Géza a nívós bécsi kortárs művészeti központot vezető Francesca von Habsburgot (született Francesca Anne Dolores Freiin Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva) tervezi kinevezni a Műcsarnok élére. Francesca von Habsburg hatalmas kortárs képzőművészeti gyűjtemény tulajdonosa, magyarul állítólag nem beszél.

AJÁNLOTT LINK:

Egy Habsburg a Műcsarnok élén? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik