Kultúra

Ingyen lehet megnézni a Himnusz kéziratát

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken ingyenes kiállítások és tárlatvezetések lesznek az Országos Széchényi Könyvtárban.

A magyar kultúra napja alkalmából a könyvtár közönsége megtekintheti a Himnusz eredeti kéziratát, sőt a látogatók magukkal is vihetik a kézirat másolatát.

Délután nyílik meg a Vaszary János festőművész, grafikus és gobelinművész alkotásait bemutató Terv és mű című kiállítás, amelynek fókuszában az a két nagyméretű, pasztellkrétával készült kárpitterv áll, amely nemrég került elő az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárából. A mostanáig ismeretlen, eredeti műveket a közönség a megvalósult szőnyegekkel együtt tekintheti meg, amelyek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják. A tárlat bemutat Vaszary János-plakátokat és általa illusztrált kiadványokat is, ezzel hívja fel a figyelmet magyar festőművész jelentős alkalmazott grafikusi munkásságára is.

A Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállítást pénteken tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, a vállalkozó kedvűeket pedig múzeumpedagógiai foglalkozások várják, amelyek központjában a földgömbkészítés áll.

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken ingyenesen látogathatók a könyvtár kiállításai, a már említettek mellett az Olaszország világörökségi helyszíneit bemutató tárlat, a Márkus Emília-, a Major Tamás- és a Vas István-kiállítás, valamint A cipőgombolótól a vaskályháig című, századfordulós műszaki műremekeket bemutató összeállítás.

AJÁNLOTT LINK:
A nemzeti könyvtár weboldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik