Kultúra

Mit nézzünk a tévében a hétvégén?

Rengeteg film lesz a hétvégén a horrortól a dokumentumfilmig, de kézilabda és snooker is várja az érdeklődő hétvégi tévénézőket.

Szombat

A szombatot a filmek jegyében töltjük, bár erős a kísértés, hogy ehető pókokról vagy emberi drámáknak álcázott kukkolásról ajánljunk valamit, de nem, mi ma filmeket nézünk.

Meg egy kézilabdameccset, a Magyarország-Norvégia amilyen nehéz, olyan fontos találkozó a svédországi VB-n, az izlandiak ellen elvesztett meccs után lényegében nyerni kell, ugyanakkor mellettünk szólhat az a tény is, hogy a norvégok elbízták magukat, egyik játékosuk szerint a japánokat is nehezebb megverni, mint minket – hát akkor nyerjünk. A meccset 16:15-től élőben láthatjuk a sport1-en, majd 20:15-től felvételről is megnézhetjük (remélhetőleg lesz is kedvünk újra látni valami szép, drámai magyar győzelmet).

Az átok – tipikus horrorcím, mindenki számolgathatja, mennyi ilyen címmel „megáldott” horrort látott már vagy ismer. Ez most épp egy kísértetkastélyról szól, „egy textilbáró 130 éve építtette feleségének és gyermekeinek – akik sosem születtek meg” (gondolom, itt az utóbbiakról van szó), ide jön alvászavarokat kutatni Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson és mások, aminek a vége ébrenlétzavar lesz, ehhez nem kell nagy fantázia. A filmet egy főként operatőrként ismert rendező dirigálta le, Jan de Bont olyan filmeket komponált képileg, mint a Drágán add az életed, Egyenesen át, Elemi ösztön, Féktelenül – van tehát érzéke az akció, a feszültség láttatásához. Az átok a TV2-n 21:20-tól lesz látható.

A hétköznapok drámái sokszor erősebbek, mint akármilyen zombi, rém vagy vámpír. Nick Cassavetes a dokumentarizmussal játsszó filmjei között az Alpha Dog valós történetet dolgoz fel – na és, rándíthatnánk egyet a vállunkon, a lényeg a hitelesség, nem a valóságon alapulás. Ez igaz, és ilyen szempontból az Alpha Dog nem tökéletes film, de van pár dolog, amimiatt érdemes megnézni, ahogy az amerikai kertváros elkényeztetett kölykei belesodorják magukat egy gyilkosságba. Ilyen ok pl. Sharon Stone, aki az egyik kamasz anyját alakítja tőle szokatlan drámai erővel. A másik Justin Timberlake, aki ebben a filmben bizonyította, van érzéke a színészethez (is). A harmadik pedig Ben Foster, egy kevésbé ismert színész, szintén nagyot alakít. Aki nem hiszi, járjon utána, 22:15-től az RTL Klubon.

Tíz percre rá, 22:25-kor kezdődik egy másik dráma, a Szégyenfolt a Duna TV-n. Itt is dübörögnek a nagy nevek, Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Ed Harris, és a történet eredetije is egy igazi tömegsiker, Philip Roth regénye. A főhős Coleman Silk maga előtt is szégyelli afroamerikai származását, ezért kiépít magának egy mseterséges személyiséget. Idősebb korában azonban nagy botrányt okoz azzal, hogy viszont kezd fiatal takarítónőjével, és ezzel elindítja az igazság lavináját. Amerikai dráma ez a maga ismerős fordulataival, ettől azonban még üt.

És ha mér belemelegedtünk a nagy lelepleződésekbe, a film után kezdődik rögtön, 0:10-kor a holland Hugicám. Itt egy ismertebb nevet nem tudok felsorolni a stáblistáról, ám valószínűleg ez a nap legjobb fimje. Daantje fiatal lány, egyetemi hallgató, s egy nap meglátogatja fura, kissé betegesnek tűnő testvére, aki húga minden percét videóra veszi. Ezzel sikerül is elüldöznie mindenkit a lány környezetéből, ám a két egyedül maradt testvér lassan rájön egy régi titokra. A kézikamerás filmek szerelmeseinek kötelező darab tehát a Duna TV-n.

Vasárnap

16:00-tól kezdődik a London Masters snooker-verseny döntője, amelybe a Ding-Cope, Allen-Fu elődöntők győztese kerül. Ding és Allen jelenléte kisebb, Fué nagyobb, Cope-é pedig igen agy meglepetés, utóbbi először indult a tornán (igaz, nem volt túl nehéz dolga az eddigi meccseken) – amúgy 2008-ban Mark Selby újoncként tudott itt nyerni. Az Eurosport által közvetített döntő következő két szakasza 20:00-tól előbb felvételről, majd – az utolsó harmaddal, ha lesz – élőben lesz látható.

Este főműsoridőben az RTL Klub a nemzetbiztonság vizeire evez, ám lehallgatott telefonbeszélgetések helyett a Nemzetbiztonság Rt. című vígjáték segítségével. Ebben az akcióvígjátékban két kissé kétbalkezes, zubbony- és fegyvermániás volt rendőr próbál elfogni egy csempészbandát, de eléggé megnehezítik maguknak a feladatot – 20:00-tól látható tehát a film.

És ha már van pár pancser, nem maradnak egyedül – a Viasat3-on siet segítségükre Rowan Atkinson, azaz Mr. Bean, élete első egészestés filmjében, amelyben Amerikába megy, hogy egy ottani galériában okozzon minél maradandóbb károkat. Bean – az igazi katasztrófafilm 22:00-tól

Végül két komolyabb alkotás, az egyik a furcsa magyar cím miatt kapott figyelmet: Mindennapi tudomány VII: Piszkos bomba. A barkácsolt, nem igazi atombombának minősülő, de radioaktív fertőzést okozó terroristafegyver hatásait bemutató ismeretterjesztő film első pillantásra mintha a vízkőtelenítés, a vasalás kiegészítője lenne, de ez csak a látszat – a lényeg 23:00-kor a National Geographicon.

23:05-kor kezdődik az m1-en a Madagaszkár című film, nem az animációs, hanem a dokumentum-. A magyar alkotók (többek közt Al Ghaoui Hesna) azért látogattak el a szigetországba, hogy elkísérjék azokat a magyar orvosokat, akik a betegségek mellett a babonákkal és kuruzslókkal szemben is kell, hogy küzdjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik