Kultúra

Megint mindent ingyen adunk – heti zeneosztás

A hagyományos lemezpiac még mindig alszik, vannak viszont újabb érdekes ingyenes kiadványok. Például egy Radiohead-DVD.

Megnézhető és letölthető:
RADIOHEAD: Radiohead for Haiti DVD

A sztárzenekarok közül annak idején a Radiohead volt az első, amelyik lényegében ingyen adott ki nagylemezt (még ha teljesen ingyen nem is lehetett letölteni az In Rainbows-t). Aztán jött Trent Reznor, és továbbfejlesztette az ötletet a Nine Inch Nails albumaival. Kicsit később a rajongók által forgatott legális bootleg DVD-k ügyében már az elsőség is a Nine Inch Nails-é volt: a fanok rengeteg kamerával felvették a banda egyik buliját, és videót kezdtek szerkeszteni belőle, mire Reznor megdobta őket több száz gigányi nyers, professzionális felvétellel, így végül dupla DVD készült, rajta egy bootleggel és egy teljesen profi videóval. (Ezek – sok más egyéb mellett – még mindig ingyen letölthetők itt.) Később aztán a Radiohead is felzárkózott: idén nyáron az ő rajongóik is csináltak egy letölthető DVD-t a csapat támogatásával, most pedig itt a második is, a zenekar tavaly januári, Haiti megsegítésére rendezett jótékonysági koncertjén készült Radiohead for Haiti. Épp csak színvonalban nem sikerül a döbbenetesen profi NIN-anyagok nyomdokaiba lépni – ez az anyag ugyanis éppúgy nagyrészt remegő kezű amatőrök munkáját dicséri, mint a korábbi felvétel. A lényeg viszont nem is a tökéletes minőség, hanem a gesztus, a zene meg amúgy nyilván hatalmas, szóval így is csak hálásak lehetünk a sokféle formátumban letölthető és a YouTube-on meg is nézhető kétórás anyagért.

A DVD itt tölthető le, és itt tekinthető meg:

Megnézhető és letölthető:
IRON AND WINE: Live

Ha már rendhagyó módon ingyenes videókról esik szó, rögtön csapjunk a fentebbi mellé egy másikat is: az Iron and Wine friss koncertfelvételét, amelyet az NPR tett közkinccsé. Az anyag azért is érdekes, mert az akusztikus-folkos indie mezőny legtartósabb szavatosságú csapatának néhány hét múlva új nagylemeze jelenik meg Kiss Each Other Clean címmel, és a rögzített koncerten az egész megjelenés előtt álló album elhangzott – most tehát mindenki ingyen és bérmentve, törvényeket sem sértve megismerkedhet a friss dalokkal. A Radiohead anyagával szemben ez a videó nem tölthető le, csak megtekinthető, a hanganyag viszont le is menthető – igaz, meglehetősen otromba módon egyetlen, nagyméretű mp3-fájlban, de a részletekkel most ne kötözködjünk. Annál is inkább, mivel a kanyarban lévő lemez a koncert alapján nagyon jónak ígérkezik, a felvétel pedig – noha biztos nem lesz klasszikus – kifejezetten hangulatosra sikerült.

A videó és a hanganyag itt érhető el.

Meghallgatható és letölthető:
MOGWAI: Rano Pano / San Diego

Február közepén jelenik meg a meghatározó posztrock-zenekar, a Mogwai új lemeze, amelyet már csak a címe miatt is szeretni kell – hogy aszondja, Hardcore Will Never Die, But You Will, hát ennél jobb albumnevet elég nehéz lesz már kitalálni idén. Hogy pedig a megjelenésig ne kelljen dilemmázni rajta, vajon fel tud-e nőni a zene is ehhez a frappáns kis szlogenhez, a zenekar már két dalt is letölthetővé tett az anyagról – az egyik a Rano Pano, a másik pedig a San Pedro címet viseli, és mindkettő meglehetősen biztató.

A Rano Pano itt, a San Pedro itt hallgatható meg és tölthető le.

Meghallgatható és letölthető:
GLASSJAW: Gold

A pár éve újra aktív poszt-hardcore csapat, a Glassjaw január 1-jén (!) már kiadott Our Color Green címmel egy új EP-t, februárban startoló turnéján azonban egy ennél is újabb, ingyenes minialbummal ajándékozza meg a koncertekre ellátogató rajongókat. Minthogy a turné Amerikában zajlik majd, a Colouring Book című EP beszerzésére nekünk vajmi kevés esélyünk van, egy ingyen letölthető dal azonban nekünk is jár róla Gold címmel, és ezt érdemes is bekampózni.

Meghallgatható:
BRAHMS: Add It Up / Brought It Out

Az olyan kézenfekvő “poénokat” inkább hagyjuk, hogy Brahms újra alkot, és hasonlók. Ez itt egy újszülött New York-i zenekar, amely nyilvánvaló újhullámos befolyás alatt áll, ugyanakkor mégis tud érdekeset, sőt akár egyedit is alkotni, és zsenge kora ellenére a hóna alatt tudhatja egy csomó befolyásos zenei médium karját, úgyhogy valószínűleg be is fog futni. Aki tehát naprakész szeretne lenni, hallgassa meg a BRAHMS két új dalát – és tegyen ugyanígy az is, aki tesz a naprakészségre, csak szeret érdekes zenékkel ismerkedni.

A dalok itt hallgathatók meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik