Kultúra

Zöld darázs [filmpremier]

Le a kalappal Michel Gondry előtt! Óriási meglepetést okozott ezzel a csodálatosan szórakoztató opusszal, amit még a szinkron sem tudott elrontani.

Az éjjel maszkos igazságosztó Zöld darázs, nappal Britt Reid lapkiadó története a harmincas években kezdődött egy fiataloknak szóló, szórakoztató amerikai rádióműsor formájában. A negyvenes években lett belőle képregény és filmsorozat, majd hatvanas években adaptálták televízióra – ez volt az a híres változat, melyben Bruce Lee alakította Katót, Zöld darázs hű partnerét / testőrét / sofőrjét.

Egészen meglepő, hogy az általában markáns szerzői stílusjegyekkel dolgozó francia Michel Gondry most képes volt félretenni Az álom tudományából vagy a Tekerd vissza, haverből ismert sufni-tuning látványvilágát, és valami egészen mást produkált. Egy több mint tisztességes feldolgozást tett le az asztalra, amely az első perctől kezdve bugyborékol a poénoktól, az ötödik perctől kezdve pedig teljesen meggyőz arról, hogy mégis létezik jó amerikai képregényadaptáció.

Elsőre nem tűnt érthetőnek, hogy miért az általunk ugyan hőn szeretett, ám vérbeli lúzer, Seth Rogen (Felkoppintva, Superbad – avagy miért ciki a szex?) kapta a főszerepet, ám hamar bebizonyosodott, hogy kiváló választás volt. Az infantilis milliomospalánta aranyifjú tufasága őszintén és zsigerből megy neki, remek ellenpontot képezve a klasszikus zenét hallgató, az autókban és a kávéfőzésben is zseni harcművész Katót alakító Jay Chouval. Főleg, amikor ugyanarra a nőre (Cameron Diaz) hajtanak.

A Becstelen Brigantyk főnácija, Christoph Waltz is lubickol az alvilág ura szerepében. Nagyon szórakoztató, ahogy a kissé idejétmúlt, béna nevet és külsőt viselő Chudnofskyként igyekszik kitalálni egy megfelelően hatásos, maszkos identitást magának. És akkor még nem beszéltünk a Fekete szépség nevű autócsodáról, és a zseniális akciójelenetekről, melyek csúcsán a kocsival a lapkiadó üvegliftjében és a szerkesztőségben randalíroznak. Köszönjük, Michel!

The Green Hornet – színes, szinkronizált, amerikai akciófilm. 2011. Rendezte: Michel Gondry. Szereplők: Seth Rogen (Britt Reid / Zöld darázs), Jay Chou (Kato), Cameron Diaz (Lenore Case), Christoph Waltz (Chudnofsky), Tom Wilkinson (James Reid), David Harbour (Scanlon), Edward Furlong (Tupper), Edward James Olmos (Michael Axford). 119 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: január 13.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik