Kultúra

Sziget: Irracionális a 2,5 milliárdos díj

A Sziget Kft. szerint az egy hétre számított területhasználati díj tévedésen alapulhat, és az óriási költségvetési bevételt termelő rendezvényt inkább támogatni kéne.

A Sziget Fesztivált rendező Sziget Kft. főtulajdonosa bízik abban, hogy megtalálják a közös nevezőt az összes kerületi és fővárosi szabályozási kérdés vonatkozásában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat a jövőben már nem kívánja ingyenes közterület-használattal támogatni a Sziget Fesztivált.

A Sziget Kft. econet.hu oldalon megjelent közelménye szerint a sajtóban terjedő – a cég szerint tévedésen alapuló – egy hétre számított 2,5 milliárd forintos területhasználati díj ellehetetlenítené a fesztivált, az összeget a cég irracionálisnak tartja, hiszen az Óbudai Sziget másik részén egy hasonló nagyságú, de infrastruktúrával és épületekkel ellátott építési terület jelenleg 3,6 milliárd forintot ér. Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője szerint egy európai színvonalú rendezvényhelyszín piaci bérleti díja napi néhány millió forint.

Balázs Csaba, az econet.hu, a Sziget Kft. főtulajdonosának igazgatósági elnöke a nyilatkozatban azt emeli ki, hogy “a Sziget Fesztivál egy tanulmány szerint – több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál. A nemzetgazdasági szinten ilyen rendezvényeket mind Európában, mind hazánkban jellemzően támogatni szokták”.

A Fővárosi Önkormányzat tegnapi tájékoztatása szerint a közterület-használati díj mértékét – figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál – egyedileg fogják kialakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik