Kultúra

A tévében: időhúzás az év utolsó előtti napján

A szilveszter előtti ténfergésben számos lehetőség adódik a kikapcsolódásra Leslie Nielsentől kezdve a hokin át a Teremtő pozíciójának elfoglalásáig.

December 30. tátongó lyuk a naptárban, a népesség aktív, foglalkoztatott tagjainak többsége reggel beballag a munkahelyére (ha egyáltalán), majd tevékenységet mímel, esetleg vicces vieókat küldözget szerteszét. Ez a nap az szilveszteri várakozással telik, konfettik és vicces álarcok összehasonlító tesztjeinek olvasgatásával, szilveszteri bulik végső egyeztetésével.

A tévében is tagadhatatlanul érződik valami év végi hangulat, vannak hamisítatlan pre-szilveszteri műsorok. Nem ezek közé tartozik a SAPA-Fehérvár AV 19 – Graz 99ers EBEL-hokimeccs, amely arról dönthet, hogy felzárkózik-e a magyar csapat – a tabella szerinti legnagyobb konkurens elleni győzelem amúgy is duplán számít. Ez tehát nem Kelet-Nyugat, Légiósok-Magyarok, Nők-Férfiak gálameccs, hanem nagyon is fontos derbi – 18:45-től a Sportklubon.

Mi sem áll távolabb a Csupasz pisztoly a (z)űrben című Leslie Nielsen-opusztól, mint a komolyság. Az eredeti Csupasz pisztoly részek üde idiotizmusa itt már gyakran nyomasztó erőlködéssé fajul ugyan, azonban Nielsen arcai önmagukban képesek felvidítani akár egy gyomorbajos emo-csapatot is. A filmet az RTL Klub vezeti fel 20:00-tól.

Félig komoly ugyanakkor a Spektrum tévé 20:25-től kezdődő ismeretterjesztő filmje, amely egy számítógépes játék, a Spore megalkotásának műhelytitkait mondja el. De nem bitekről és kódokról lesz szó, hanem az evolúció működését szimuláló játék biológiai hátteréről. A szerkezet kialakításában ugyanis számos evolúcióbiológus is részt vett, így a mellett a mámoros érzés mellett, melyet a istnei pozícióba kerülésünk okoz, a Spore azért is érdemdús játék, mert bepillantást enged az evolúció törvényszerűségeibe. Az új év előtt nem jön rosszul egy kis isteni pozícionálás – ebben segít a Génsebészet című műsor.

1998-ra Emir Kusturica már világhíres rendező volt világra szóló sikerekkel, de még a saját stílusának és géniuszának kijáró nárcizmus nélkül. Ebben a kegyelmi állapotban jött létre a Macska-jaj, amelyben még egyszer utoljára működésbe lépett a rendező Fellini-inspirálta világlátása, a cigányozós motívumrendszer, a katasztrófa-elvű szerb világlátás anélkül, hogy giccsbe, modorosságba, öntisztelgésbe hajlott volna. A Pitt-bull terrier és egyéb slágerek foglalata 21:05-től látható a Duna TV-n.

Aki viszont az utóbbi évek legjobb magyar közönségfilmjére kíváncsi (valljuk be, sokadszor elégítheti ki e kíváncsiságát), az m1-en a helyet 21:10-kor, amikor is elkezdődik Goda Krisztina Csak szex és más semmi című filmje, A Film, Amelyre Végre Elég Pénzt és Munkát Szántak. Jobb helyeken persze a Csak szex…-féle munkák az alap, itthon verjük a fenekünket a földhöz, de ne fanyalogjunk, inkább nézzük meg még egyszer, sokadszor, Dóra és Tamás sok nehézség árán létrejött románca kialakulásának komikumban gazdag történéseit. Aztán már lassan hűthetjük befele a pezsgőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik