Kultúra

A tévében: mi lesz szilveszterkor?

Hát ennek az évnek is vége lett, pedig csak nem akart elmúlni. De ha már így alakult, a petárdabeszerzés és pezsgőbehűtés mellett gondoskodjunk a szilveszteri tévéprogramról is.

Szilveszterkor tévét nézni több módon lehet, ezért most három csoportban különítjük el a néznivalókat.

1, Szilveszteri műsorok

Ezekben kiöltözött tévés személyiségek szórják egymás fejére a konfettit, több órán keresztül szorongatnak egy-egy pezsgőnek tűnő (szőlőlé az) folyadékkal teli poharat, mosolyognak, próbálják elfeledni, hogy még csak október van, amikor épp felveszik az ünnepi műsort. E műfajban a következő érdekesebb jelöltek indulnak:

20:00 m1 B.Ú.É.K. 2011
A köztévé szokásához híven show-ba öltözetett kabaréval múlatja az időt, melyben Galla Milkós körül forog az évvége. Az abszurd humor itthoni felelőse egyéniben és csapatban is fellép, hallhatjuk egy tavalyi standup comedy verseny döntőseit is, és még a Pa-Dö-Dö is megjelenik.

20:50 ATV Bagi – Nacsa
Ismét egy visszatérő, a két humorista-parodista majdnem kétórás műsorral jelentkezik, amelyben helyet kap a ma oly fájdalmasan hiányzó politikai kabaré is, és persze rengeteg tűpontos paródia teszi emlékezetessé a műsort.

23:00 TV2 Frizbi Hajdú Péterrel
A csatorna időről időre kihozza Hajdút ásznak, a választások után Orbán Viktor ült be hozzá, nemrég Robert deNiróval beszélgethetett, most pedig ő viszi el a Himnusz előtti egy órát a hátán. Ő mintegy egységesítette a két fenti műsort, Bagi és Nacsa mellett ugyanis Dolák-Saly Róbert is itt lesz, s amit a fenti konkurensek közül egy sem tud: Fekete Pákó is megállja a helyét a műsorban. Hogy a népfront teljes legyen, a Boros-Bochkor kettős is leül majd két bárszékre.

2, Vígjátékok

Akik este alapvetően a hámból akarnak kirúgni, a garatra akarnak felönteni, a talpalávalót akarják a talpuk alá húzatni, nos, azok azért sort kerítenek arra, hogy némi utcai petárdázás, műanyag álarcos rohangálás mellett megnézzenek egy-két filmet. Nekik két ajánlatunk van.

15:00 RTL Klub Macskafogó II. – A Sátán macskája
Igazi szilveszteri film, bár az első részhez nem sikerült felnőnie, de nem mondható kudarcnak, vállalhatatlannak egy cseppet sem. A Macskafogó sokáig készülő második részének koncepciója mintha egy másik korban született volna, hogy aztán az alkotók nagy erővel egyekezzenek valamelyest modernizálni – bár ne tették volna. Mindenesetre Grabowsky, Fritz Teufel, Safranek, Torzonborz és Stanley így is megér egy misét.

21:00 Filmmúzeum A hal neve: Wanda
Aki csak későn csatlakozik a mulatsághoz, esetleg a zene alá videóaláfestést akar, döntsön e film mellett. John Cleese forgatókönyve elég garancia arra, hogy ezt a többször látott klasszikust még többször lehessen a retina elé citálni. Érdekessége, hogy rendezőjének, Charles Crichtonnak ez volt az utolsó filmje (előtte rendezett az Alfa holdbázis, itthon is jól ismert sci-fi sorozatból epizódokat), és hogy Michael Palin, egykori spanyol inkvizítor mellett Jamie Lee Curtis és Kevin Kline is szavatol a minőségi szórakoztatásért.

3, Aki Nem Akar Részt Venni Semmiben

És ne feledkezzünk meg azokról a látens partizánokról sem, akik augusztus 20-án este tüntetőleg behúzzák a Duna-panorámás lakásuk ablakain a függönyt, húsvétkor az ajtójukra a „Vigyázat, fertőző beteg!” táblát rakják ki, október 6-án pedig Ferenc Józsefes pólót húzva mennek el vásárolni. Ők szilveszterkor természetesen ellenállnak a fojtogató jókedvfasizmusnak, és vagy valami szabadtéri múzeumot látogatnak meg, vagy a nemzetiségi híradókat nézik meg DVD-ről. Nekik a következő menekülőútvonalakat ajánljuk fel:

21:00 Cool A Zodiákus
A fiatalos tévéadó most mintha az emókra vetette volna ki a hálóját, David Fincher eposzi hosszúságú, nyugodtan hömpölygő filmje ugyanis minden örömöt és derűt nélkülöz. Az egykori, valóban létezett kaliforniai Zodiákus sorozatgyilkos esete a mai napig nem oldódott meg, tehát a film vége után sem lélegezhetünk fel. Így a sorscsapássá avanzsált bűnöző tetteinek és az utána való hiábvaló nyomozás történetének bemutatása mellett leginkább a rendező maximalizmusának demonstrálására jó ez a film. Meg hát a hangulata sem kutya – de nem szilveszterkor!

23:00 National Geographic A Húsvét-sziget alatt
Azért késő estére már általában mindenkinek sikerül egy kissé oldottabb hangulatba kerülnie, így ha valaki egy órával a Himnusz előtt képes megnézni egy – kétségkívül érdekes – ismeretterjesztő filmet a Húsvét-sziget alatt húzódó barlangrendszer feltárásáról, nos az tényleg nem mindennapi ember.

Reméljük, mindenkinek tudtunk valamit ajánlani, minden kedves Olvasónknak boldog, jó műsorokban bővelkedő új évet kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik