Kultúra

A tévében: félelmek a világvégétől a családtagokig

Ma többek közt áttekintjük, mi aggasztja a modern szülőket, érdemes-e tartós tejet venni, és, hogy hogy szerelmesek a sejtek.

A Butaságom története korának igaz filmje: Keleti Márton, a számítását bármilyen rendszerben megtaláló közönségfilmes pontosan tudja, milyen apró hazugságokkal keríthető szalonképes, ártalmatlan vígjáték a – szocialista – nemzet színészét alakító nemzet színészével (Básti Lajos), és (filmbéli) feleségével, a nemzet kis kisebb színésznőjével (Ruttkai Éva). A dolgokat a háttérből átlátó, de a teret a férfjének átengedő színésznő története 16:50-től látható Kiss Manyi felejthetetlen jelenetével, ahogy a házaspár lányát instruálja iskolai késése okának, az „Olga néni, kérem, vérzett az orrom.” mondat átélt, meggyőző előadása tekintetében – a Filmmúzeumon.

A szomszéd mindig gyanús, főleg, ha egy mogorva öregemberról van szó egy lerobbant házban, hát senki nem megy a szomszédba (azaz dehogynem) csontvázakat vizionálni a pincébe. Minden pincében potenciálisan ott egy Natascha Kampusch, de Amerikában nem is ez a legnagyobb horror, hanem az, hogy a gyerekszobában is ott alszik, leckét ír, videojátékozik, telefonál egy potenciális gyilkos, akiről bármelyik pillanatban lehullhat az engedelmes gyerek/jó tanuló/eminens sportoló álarca, majd megszólal a hatlövetű. Hát nagyjából ezekről a félelmekről szól a Rém-rom, amely kiskamaszoknak szóló animációs filmnek álcázza magát, holott a szülők csinálták maguknak többek közt az amerikai valóság problémáira fogékony Spielberg produceri felügyelete alatt. 20:10, TV2.

Miután a családról megnéztünk két ellentétes felfogású alkotást, adózzunk a napi világvége-hangulatnak, a már a 2012 című, itthon idén látott Emmerich-filmben is felhasznált maja naptár rejtelmes, 2012-ben történő lezárását firtató dokumentumfilmben, a 2012: az utolsó próféciában végre megtudjuk, érdemes-e hosszú lejáratú kölcsönnel bajlódni (avagy pont fordítva, vegyünk most fel, amíg lehet, úgysem kell visszafizetni – de mi van, ha 2013 mégsem marad el érdeklődés hiányában?). A National Geographic vegyes színvonalú filmjeinek eme példánya sem fog mindekit kielégíteni, de legalább a maja naptárral tisztába kerülünk – 21:00-tól.

Váltsunk perspektívát, a kozmosz összeomlása helyett koncentráljunk a testre. Az ember jellemzően szerelmes lesz időről időre, (a hivatalos tartalomismertető szerint „szerelembe esik”), ezt a közkeletű tapasztalatot vizsgálja fikcionalizált, történetbe ágyazott módon az emberi test aspektusából Thierry Binisti (szögezzük le, a felnőtt csatornák választékától eltérő módon). A szerelem születése tehát érdekes műfaji kísérlet egy mindenkit érdeklő témában, megtudhatjuk, hogy a „a féltékenységtől ordítani tudnék” vagy a „teljesen odavagyok érte” mondatok mögött milyen fiziológiai, kémiai, élettani történések állnak, azaz, hogy epekedik egy aminosav – 22:35-től a Duna TV-n.

Dél-Korea momentán a lehetséges, Észak-Korea elleni háborúval van elfoglalva (2012?), de kiegyensúlyozott filmipara már a 2000-es évek elejétől kezdve jobbnál jobb filmekkel bombázza az egész világot. A penge szövetsége egy izgalmas, bosszúval és szerelemmel kevert kosztümös kardozós kalandfilm, azaz wuxia. A rejtélyes politikai gyilkosságokat kinyomozni és megbüntetni hivatott vitéz hamar régi barátjával és barátnőjével találja magát szembe, ami nyilván bonyolítja a helyzetet. A gordiuszi csomó szamurájkarddal történő átvágását 0:50-től láthatják a rossz alvók az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik