Kultúra

Torrentezők kérték – 2010 legtöbbet letöltött filmjei

A TorrentFreak fájlcserélő blog szerint nem mér végső csapást a mozikészítőkre az illegális letöltés.

A TorrentFreak felmérése alapján a kalózkodás azért nem befolyásolja károsan a moziipart, mert a legtöbbet letöltött filmek nagy része igen jól szerepelt az idei jegyeladási (box office) toplistákon is.

2010-ben tehát a torrentezők között az Avatar című kasszasiker volt a legnépszerűbb 16,6 millió letöltéssel. James Cameron mozija – letöltés ide vagy oda – 2,8 milliárd dolláros bevételével a valaha készült legjövedelmezőbb film lett.

A lista másodikja a HA/VER képregény-adaptáció (11,4 millió letöltés) lett, a harmadik pedig az Eredet című film Leonardo Di Caprióval (9,7 millió letöltés).

A tízes listán szerepelnek még:
4. Viharsziget (9,5 millió letöltés)
5. Vasember 2. (8,8 m. l.)
6. A titánok harca (8 m. l.)
7. Zöld zóna (7,7 m. l.)
8. Sherlock Holmes (7,1 m. l.)
9. A bombák földjén (6, 85 m. l.)
10. Salt ügynök (6,7 m. l.)

Az illegálisan letöltött filmek top 10-es listájáról egyedül a HA/VER és a Zöld Zóna szerepelt rosszul a hagyományos jegyeladási versenyben, őket érinthette legjobban a kalózkodás rohamos terjedése. Az, hogy egyre többen választják ezt az utat a filmek megszerzésére, jól látszik a korábbi évek adataiból, 2009-ben ugyanis a Star Treknek 10 millió körüli letöltés is elég volt az első helyhez, 2008-ban A sötét lovag pedig még csak 7 millióval végzett az élen.

AJÁNLOTT LINK:
A leggyakrabban letöltött filmek idén (EST.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik