Kultúra

A tévében: mit nézzünk karácsonykor? II.

Boldog karácsonyt mindenkinek! Ma az estére koncentrálunk, hisz az első bejglitúladagolást a legjobb a tévé előtt kiheverni.

Akit azonban a Szenteste nagyon megihletett, kezdheti korán is, a Discovery Channel úgy gondolta, karácsony első napját a legjobb egy óra robbanással kezdeni: a korán kelőknek 60 perc lángcsóva a jutalma – 7:00-tól A detonáció pillanatai.

Aki a hagyományosabb utat választaná, annak pedig a bőség zavarával kell szembenéznie. Vegyük típusonként az est filmjeit!

A gazdag afrikai herceg álruhában akarja megismerni a valós világot, ezért (bár tévedésből) alászáll New York rosszhírű negyedébe. Eddie Murphy egyik legjobbja (amúgy két szerepet játszik a filmben), 19:25-től a Viasat3-on Amerikába jöttem vérbeli poénokkal, igazi családi film.

Kitartóknak és klasszikus szélesvászonra vágyóknak William Wyler megaprodukciója, a hollywoodi nagyzolás csimborasszója, Charlton Heston jutalomjátéka 210 hömpölygő percen át – Ben Hur 20:05-től az ATV-n, egyes részek azért nem kisdedeknek valóak (pl. gályarabos jelenetek), de ők fél óra után úgyis feladják.

Scorsese neve azért mindig is a minőség záloga, még ha az utóbbi években megkopott volna a radikalizmusa. A Szigorúan piszkos ügyek hongkongi akcióthriller remake-jét is ilyen felemásan oldotta meg a mester, ami nem jeleti azt, hogy ne egy okos, lendületes, izgalmas filmet csinált volna az ugyanilyen eredetiből. Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin együtt – A Tégla 21:00-tól a Coolon.

A nyugodtabb tempójú, emlékezősebb, nosztalgikus képsorok kedvelőinek két legenda utolsó találkozása, Katharine Hepburne és Anthony Quinn afféle Ginger és Fred-ezésben látható, azaz a hajdani nagy táncos pár ismét összetalálkozik. Akár a Bourbonok, nem felejtettek és nem tanultak semmit, innen is a cím, Ez nem lehet szerelem, de azért nyugodjunk meg, lehet, 22:15-től az m2-n.

Ugyanekkor, tehát 22:15-kor kezdődik a Duna TV-n a Janis és John című film, ez lehet a karácsony meglepetése, a francia-spanyol vígjátékban remek színészek szerepelnek (Sergi Lopez, Marie és Jean-Louis Trintignant, és a kevésbé remek, de annál ismertebb Christophe Lampert) egy képtelen történetben: a kisember egyszer akar átlépni a törvény mezsgyéjén, de persze rosszul sül el a dolog, a sürgősen aktuális pénzt attól a rokonától kéne előteremtenie, aki érdekesmód Janis Joplin és John Lennon eljövetelére vár, így őket is elő kell termetni valahonnan… Aki kicsit máshogy akar karácsonykor kikapcsolódni, ezt választja.

Végül a későn fekvőknek egy egykori csodagyerek, a dobok hercege, a csodálatos Borlai Gergő, akiről Simonyi Balázs készített riportfilmet – 23:50-től az m2-n a Páratlan ritmusok.

Boldog karácsonyt, jó tévézést!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik