Kultúra

Művészi szabadság és szúnyogok

Mozart, Chopin, Liszt, Schumann és Beethoven zongoraművei mellett szúnyogok zümmögése is várható a Zongora Ünnepén.

A Loire-völgyi kastélyokat idéző tiszadobi Andrássy-kastélyban már évek óta rendszeres vendégek a magyar és külföldi zongoraművészek. Idén augusztus 6. és 8. között érkeznek a tettek helyszínére.

A nyári hónapokban azonban nem pihenni érkeznek a pianisták, hanem a Zongora Ünnepére készülődnek a kastélyban. Idén Kocsis Zoltán, Szokolay Balázs, Nicolas Namoradze és természetesen a házigazda, Hauser Adrienne gondoskodik arról, hogy a festői szépségű környezetre ne csak vizuális élményként emlékezzünk. A hallható tartományt ezúttal a száz éve született Frédéric Chopin művei töltik ki, de sor kerül Liszt, Schumann és Beethoven darabjainak előadására is.

A koncertprogramról sokáig csak ennyit tudhattunk, hiszen a fesztivál különlegessége, hogy a művészek az utolsó pillanatban választhatják meg műsorukat. “A sok érdeklődés dacára azért nem hirdetjük meg a programokat, mert ez koncepció, a művész akkor játszik jól, ha a diszpozíciója szerint választja meg az aktuális repertoárt. Sokan azt mondják, hogy ez nem jó, mert nem lehet tudni, mire vesz az ember jegyet. De kérdezem én: ha a kedvelt előadó Mozart A-dúr szonátáját játssza, vesznek rá jegyet, ha a B-dúrt, akkor nem? Természetesen előfordul, hogy a művészek nem változtatnak a meghirdetett programon, de alapvetően mégis szívesen élnek ezzel a szabadsággal, és szerintem ez így van jól” – nyilatkozta Hauser Adrienne egy korábbi interjújában.

Mint minden szabadtér koncerten, itt is előfordulhatnak szúnyogok, ezért érdemes e rovarok ellen bevethető krémekkel, továbbá meleg takaróval felszerelkezve érkezni, hogy a bőrünkön csak a zene kellemes bizsergésének érzete maradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik