Kultúra

A tévében: családi kör Tarantinóval

A család körül forog ma a világ, legyen az morbid vígjáték, tinitúlélőshow vagy magyar politikai dráma.

A hétkezdéshez megkapjuk a legstílusosabb című filmet, ráadásul nem is akárkiktől: Billy Wilder (A vád tanúja, Valaki forrón szereti) rendezése, Jack Lemmon főszereplésével – Avanti! A gazdag amerikai üzletember sarja Itáliába repül, hogy hazavigye elhunyt apja holtestét, ám a temetésen összefut apja szeretőjének lányával… Ha nem említettem volna, a Viasat3-on 10:05-kor induló film egy vígjáték.

Egyszóval előre! De ne siessünk annyira, hamar munka sosem jó, lassan a testtel, szóval jöjjön a Happy End című film. Most úgyis a csehszlovák vígjátékok szezonja van, hát akkor itt egy különleges 1966-ból, mely úgy kezdődik, felszáll a guillotine, a fej pedig visszaugrik a nyakra… A fordított történetmesélés tehát megtréfál minket, a film végén megintcsak ott vagyunk a kezdeteknél. És még csak 14:55 van, mi pedig a Filmmúzeumon dekkolunk.

A furcsa halálábrázolásokkal teli napkezdés után egy kis gasztronómia: ki ne érdeklődne a szója története után? Eljön az idő, amikor gyermekünk ránk emeli nagy gombszemeit, és felteszi a végzetes kérdést: „Apúúúú/anyúúúú, honnan jön a szója?” Újságba temetkezés, szelektív hallás imitálása, esetleg egy „Most nem érek rá, kérdezd meg anyádat/apádat!” átlátszó védekező mondat helyett jobb, ha most megnézzük a Utcai étkezdék Ázsiában – A szója története című ismeretterjesztő filmet 15:50-kor a Duna TV-n.

Nem ez az egyetlen műsor, ahol aktuális vagy jövőbeli szülői szerepünkön merenghetünk. Pontban 18:00-kor kezdődik a Spektrumon A világ legszigorúbb szülői című műsor, melyben elkanászodott, renitens, megzabolázhatatlan tinédzserek élnek 10 napig a világ egy másik tájékán más szülők felügyelete alatt. Kertvárosi amerikai gyerekek tálib nevelőszülőknél? Dél-koreai videojáték-függők észak-koreai katonacsaládnál? Ifjú baloldaliak jobbikos felügyelet alatt? Meglátjuk.

Az utóbbi 50 évben a magyar történelem nem egy család életébe hozott groteszk és tragikus momentumokat, gondoljunk csak az 56-os politikai foglyok Snagovban született gyerekeire. Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje is hasonló történelmi családlátogatás, az 50-es évek erkölcsi kérdéseivel együtt 1984-ből. Czinkóczi Zuzsa főszereplő után Anna Polony és Jan Nowicki jelzi Mészáros elismerését a lengyel színészek és társadalom felé. Erős, időtálló film, melyet Cannes nagydíjjal értékelt – 21:00-tól a Filmmúzeumon.

Arany Pálmát ért pedig 1994-ben a retró és B-filmek és obskúrus filmzenék reneszánszát és a rendezői világhírt elhozó Ponyvaregény – számos mondata, jelenete vált szállóigévé („véletlenül arcba lőttem Marvint”, „Zed halott, bébi”, „Tudod, hogy hívják Franciaországban a big macet? Le big mac.” stb.), ugyanakkor máig vita folyik arról, az erőszakkal demonstrált erőszakellenesség elfogadható-e (a camorra bérgyilkosai Tarantin-filmeket néztek „munka” előtt), illetőleg az egész Ponyvaregény nem egy hatalmas, túlértékelt blöff-e. Maguk szerint? Ha fel akarják frissíteni az emlékezetüket, esetleg újszülötteknek tetszik lenni: 21:30, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik