Tudomány

Már létezik a vegetáriánus csirkehús

A Missouri Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük a hús nélküli csirkehúst.

Számtalan, szója alapú húsutánzat van már forgalomban, azonban a csirkehús textúrájának előállítása ezidáig leküzdhetetlennek bizonyult. Most két kutató, Fu-Hung Hsieh és Harold Huff, egy évtizednyi kísérletezés után előállt azzal a módszerrel, amellyel megteremthető a tökéletes illúziója a csirkének, mesterségesen.

Az eljárás során a szójaprotein, búzaliszt és víz keverékét pontosan 175°C-ra melegítik, majd hirtelen lehűtik, mielőtt az egész megolvadna. Így olyan húspótlót hoztak létre, ami egyrészt csirkeízű, másrészt hasonlóan omlik szét a szájban, mint az igazi szárnyas.

A pártolók szerint ez megoldás arra a dilemmára, amit az állatok leölése jelent, valamint körbyezetvédelmileg is fontos lehet, hiszen a kevesebb állat kevesebb gázt bocsát ki. Az ellenzők szerint azonban bár elvileg hasznos a növényi alapanyagra való átállás, az előállítás folyamata annyira mesterséges, hogy erősen megkérőjeleződik a haszna.

Címkék: csirke hússzója

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.