Kultúra

Kegyelmet kapott Jim Morrison

Állítólag mégsem mutogatta a péniszét, pedig nyolc hónap börtönre ítélték miatta.

A Doors, Jim Morrisonnal együtt 1969. március 1-jén, Miamiban adott koncertet. A botrányos fellépés után eljárás indult a zenekar énekese ellen, mivel a vád szerint a közönségnek mutogatta nemi szervét. Érdekesség, hogy a részegségért, illetve közszeméremsértésért beperelt Morrisont végül csak az utóbbiért ítélték el nyolc hónapra, pedig az esetet nem tudták bebizonyítani.

A börtöntbüntetést az énekes csak óvadék befizetésével tudta elkerülni. Jim Morrison a börtöntől való félelmében Párizsba költözött, ahol nem sokkal később, 1971-ben szívinfarktusban meghalt.

Charlie Crist, a hivatalából távozó floridai kormányzó utolsó intézkedéseként szeretett volna kegyelmet adni a zenészlegendának, ehhez azonban egy kegyelmi kérvényekről döntő testület négy tagjának szavazatára is szüksége volt.

Az említett, Miami Coconut Grove-beli koncerten egyébként az egykori Doors-tagok és a közönség visszaemlékezése szerint meg sem történt az említett péniszmutogatás, igaz, abban mindenki egyetért, hogy az az este még a szokásosnál is botrányosabbra sikeredett: Morrison még részegebb volt, mint szokott, az együttes még később kezdett zenélni, és a hatalomellenes kirohanások mellett a fellépők még egy élő bárányt is a színpadra cibáltak.

Egy jelen lévő Doors-rajongó 2007-ben határozottan kiállt amellett, hogy a feljelentést kiváltó eset valójában meg sem történt, Cris kormányzó ennek hatására kezdett gondolkodni, hogy kegyelemben részesíti Morrisont.

Miután a leköszönő floridai kormányzó megkapta az amnesztiáról döntő testület támogatását, 41 évvel elítélését követően Jim Morrison kegyelemben részesült.

AJÁNLOTT LINKEK:
41 év után kegyelmet kaphat Jim Morrison (Lángoló Gitárok)
Kegyelmet kapott a szeméremsértő Jim Morrison (Quart.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik