Kultúra

Április végén lesz a Filmszemle

A hagyományos februári időpont helyett április végén rendezik meg a 2011-es Magyar Filmszemlét.

Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnöke kedden beszélt arról, hogy a közalapítvány kuratóriuma december 1-jei ülésén “örömmel nyugtázta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (NEFMI) szándékában áll a szemle támogatása.

A kuratórium a kedvező minisztériumi döntés ismeretében megerősítette szándékát a Filmszemle megrendezésére, ugyanakkor úgy döntött, hogy az eseményre akkor kerülhet sor, amikor “mind az MMKA 2011. évi költségvetése, mind a Filmszemlén megjelenő filmek finanszírozási helyzete rendezetté válik”.

A közalapítvány a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből pályázott a 42. Magyar Filmszemle megrendezésére, sikerrel, de emellett “egyéb forrásokat is fel kell kutatnia, és együttműködő partnereket, szponzorokat kell találnia” – tette hozzá Kőrösi Zoltán.

Az időponttal kapcsolatban az MMKA elnöke arra emlékeztetett, hogy azt a magyar filmesek külföldi fesztiválszereplései miatt a nemzetközi szemlékhez kellett igazítani.

“Nagyon sajnálom, hogy a körülmények alakulása miatt a hagyományos időpontban nem tudjuk megtartani a szemlét, annál is inkább, mert igen impozáns mezőny jelentkezett rá” – mondta az elnök.

A 2011-es Filmszemle versenyszekciójába 17, a bemutató szekcióba 13 nagyjátékfilm jelentkezett, 100 felett van a dokumentumfilmek száma, továbbá szép számú animációt és kísérleti filmeket is neveztek az alkotók” – nyilatkozta az MMKA kuratóriumi elnöke az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik