Kultúra

A tévében: megbánás majd csábítás

Míg szombaton inkább az elmúlt időn és elkövetett tetteken fogunk búsongani, addig vasárnap elmerülünk a sötét ösztönök mocsarában.

Szombat

Sporttal kezdjük a napot, 15:00-kor a sport2-n, 21:00-kor pedig a sport1-en lesz látható a londoni ATP tenisz VB két elődöntője, előbb a Nadal-Murray-meccs, majd pedig a Djokovics-Federer találkozó. Federer még két évet adott magának, hogy a pályafutását a londoni olimpián fejezze be, hisz ez a trófea még hiányzik a kollekciójából. És lassan ez az év is véget ér – lassan vághatjuk vissza a centit, lassan elmúlik a világ teniszéből Roger Federer. Hiányozni fog.

17:00 órakor gyűjthetünk egy kis erőt, ekkor magyarázza el nekünk a Discovery Channel, hogy Hogy működnek a gépek. A Hogyan készül epizódjai után logikus döntés a munkafolyamat bemutatása, én már készülök a Hogy megy tönkre? rövid, informatív történeteire. Ez alkalommal négy gépezetről tudjuk meg a megrendítő valóságot, a zeppelin és a hibridautó teljesen oké, a mentőhajó határeset, ám a vákuumos vécé tüzetes megfigyelése munka közben… Nem túl biztató.

Innentől megindul a szombat esti filmdömping, öt játékfilm is látókörünkbe került, fuddunk át mindegyiken egy-egy mondatban:

20:00, Duna TV, Csereüvegek – Jan Sverák filmjét a diplomások közt is vállalható „költőiség”, „humor”, „humánum”, „szatirikusság” kedvelőinek ajánljuk.
21:00 m1 Jack és Rose balladája – Daniel Day-Lewis jutalomjátéka az elveszett illúziók filmjében, halál és a szerelem ereje, későőszi tökély
22:30 Duna TV Fél Nelson – 2008 egyik legjobb filmje félhazugságokról és öncsalásról remek színészi alakításokkal és elveszett illúziókkal
22:45 m2 Kutyaszorítóban – Tarantino egyik elsője azoknak, akik biztosra akarnak menni, és nem félnek lefekvés előtt vért és régi film noir-ok újjászületését nézni.
23:00 Viasat3 Bűnben égve – akik a nap legjobb csaját akarják látni mint céltudatos ügyvédnőt – Rebecca de Mornay és Don Johnson párbaja Sydney Lumet filmjében.

De hogy ne expozíciókkal, bonyadalmakkal, naplementés végefőcímekkel zárjuk a napot, a Dob+Basszus Live 23:05-kor az m1-en a Quimby zenekarral a fókuszban elnyenyerészi még nekünk, hogy Most múlik pontosan

Vasárnap

De máris itt a vasárnap, amit vélhetően egy örökké emlékezetes Nadal-Federer döntővel kezdünk 18:30-kor a sport1-en, megváltván ezzel a jegyet az örökkévalóságba.

22:00-kor a Filmmúzeumon A test melege című erotiko-pszicho-noir-ban Kathleen Turner mutatja meg a benne (alig)lappangó bestiát, és nem kell félteni férfi partnerét, William Hurtöt sem. A csábos nő átiratja férje végrendeletét a behálózható ügyvéddel-történet 1981-ben készült, különlegessége, hogy az a Lawrence Kasdan az író-rendezője, aki a Birodalom visszavág, a Jedi visszatér, az Elveszett frigyláda fosztogatói forgatókönyvírója volt.

22:10-kor hasonló stílben szólal meg a Viasat3-on A gyönyör rabjai Susan Sarandonnal a főszerepben, eltérő szociális és egzisztenciális szinten élő idősebb nő és fiatalabb férfi egymásra talál történet ez, kár, hogy egyszerre megy az előző filmmel, a rendezője a magyar származású Louis Mandoki, az operatőr pedig a magyar Koltai Lajos.

Merülünk alá, 23:10-kor az RTL Klubon a Sötétkamrával már elfordulunk a paráználkodás és bírvágy kellemesebb mezsgyéjéről, és az őrület sötétebb vizeire evezünk. Az biztos, hogy e Robin Williams-film után kétszer is meggondolják majd, beadják-e a családi nyaralásról készült fotóikat előhívásra!

Ilyesmit ritkán teszünk: az m2-n 23:20-kor kezdődő Feloldozás című filmet meg ne nézzék! Richard Burton már az Ördögűző II.-n is túl volt, amikor megcsináltak vele még egy papos filmet, manír, klisé, unalom.

Ellenben nagyon is nézzék meg a 23:40-kor a TV2-n kezdődő A sakál napja című politikai krimiklasszikust, melyben a nagyszerű Edward Fox kísérli meg meggyilkolni a De Gaulle francia elnököt, de egyben elég jó képet kapunk a 60-as évek végi hangulatról is.

Mondhatnám azt, hogy még mélyebbre szállunk, de nem értené senki, hisz egy ártatlan ismeretterjesztő film kezdődik el 0:20-kor a Spektrumon Az emlékezet határai címmel. De tán a napi belpolitikai történések is jól illusztrálják, milyen könnyen lezárulnak ezek a határok.

Végül egy örökifjú rendezőről nézhetünk meg egy portréfilmet, igaz, 2:20-kor már csak a film tulajdonképpeni tárgya lesz fent, akinek két filmjét is ajánlottuk a minap becses figyelmükbe. HerskóDuna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik