Kultúra

Feo Aladag filmje nyerte az idei Lux-díjat

Feo Aladag rendezőnő Idegenek (Die Fremde) című filmje nyerte el idén az Európai Parlament (EP) filmes kitüntetését, a Lux-díjat.

A hírt Jerzy Buzek, az EP elnöke jelentette be.

Az európai parlament minden évben olyan alkotások közül választja ki a díjazottat, amelyek az európai identitás alapértékeit vagy Európa kulturális sokszínűségét állítják a középpontba, illetve amelyek bepillantást nyújtanak azokba a problémákba, amelyek az európai integrációs folyamat vitáiban kerülnek felszínre.

Az 1972-ben Bécsben született Feo Aladag nem csupán rendezőként, hanem forgatókönyvíróként, producerként, sőt színésznőként is bizonyított már. Az Idegenek című film német színekben vett részt a Lux-díjért folyó versenyben, ugyanis egy Németországban élő török család drámáját mutatja be, a “becsületbeli emberölés” problematikája mentén.

A díjkiosztó ünnepségen Feo Aladag arról beszélt, hogy olyan multikulturális társadalomban élünk, amelyet már nem lehet a “konszenzusra” alapozni, hanem amelyben “meg kell találni annak az újszerű módját, miként kezeljük a felerősödő különbözőségeket”.

A döntőbe összesen három film került: a győztes mellett a görög Filipposz Cikosz Akadimia Platonos című műve, valamint a belga Olivier Masset-Depasse alkotása, az Illégal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik