Kultúra

Darth Vader eredeti öltözete a Christie’s árverésén

Az aukciósház popkultúrából merítő aukcióján csütörtökön többek között Darth Vader eredeti öltözetét is árverésre bocsátják Londonban.

A Christie’s tájékoztatása szerint a jelmezt – amelyhez sisak és maszk is tartozik – a Star Wars-saga második epizódjában, A birodalom visszavág című részben használták, még 1980-ban. Vader nagyúr öltözékének értékét 160-230 ezer fontra (51,4-74 millió forint) becsülik. Az aukciósház populáris kultúrával foglalkozó részlegének feje, Neil Roberts szerint Darth Vader olyan személyiség, akit öltözete határoz meg, ez a jelmez pedig a filmtörténet egyik leghíresebb figurájává tette George Lucas teremtményét.

A csütörtöki árverésen a rajongók lecsaphatnak Supergirl, Superman és Dick Tracy ruháira, valamint a Star Trek személyzete egyik tagjának uniformisára. Kalapács alá kerül James Bond egyik – Sean Connery által használt – fegyvere is. Az Oroszországból szeretettel című kémkalandban bevetett fegyver a várakozások szerint 20 ezer fontért (6,4 millió forint) kelhet el.

A gyűjtők az Elfújta a szél, a Szőkék előnyben, a 2001: Űrodüsszeia című filmek plakátjaira, valamint a Marilyn Monroe utolsó filmje – a Kallódó emberek című alkotás – forgatásán készült fényképgyűjteményre is lecsaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik