Kultúra

A pápa a szexről, a nőtlenségről és a kedvenc filmjéről is beszél

Hamarosan megjelenik XVI. Benedek pápa interjúkötete.

A L’Osservatore Romano és a Vatikáni Rádió után a vasárnapi olasz sajtó is részleteket közölt a XVI. Benedekkel készített és az olasz könyvesboltokban szerdától kapható interjúkötetről. A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei című könyv egyszerre jelenik meg németül és olaszul (a Libreria Editrice Vaticana vatikáni kiadónál). Ez a harmadik beszélgetés, melyet a német újságíró, Peter Seewald honfitársával készített. Az olaszul 284 oldalas interjúkötet a XVI. Benedekkel folytatott beszélgetések leírása. A pápa személyesen végigolvasta, nem módosított semmit, csak kisebb javításokat végzett rajta – állítja bevezetőjében Seewald.

A kötetben olvashatunk az egyházfő kedvenc DVD-jéről (Don Camillo és Peppone) és az egyház aktuális kérdéseiről. A 2005-ös konklávéról szóló, A pápák nem az égből hullanak című fejezetben XVI. Benedek elmondta, a “guillotine előtt” érezte magát, amikor megválasztották pápává. Azt is elismerte, hogy a pápa nem tévedhetetlen. Ami a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket illeti, “a történtek nem leptek meg teljesen” – fogalmazott XVI. Benedek, hangsúlyozva, hogy a pedofília ügy hatalmas sokként érte. A médiát azonban nem az igazság keresése vezette, az egyház lejáratásában lelte örömét – tette hozzá.

A könyvben az olvasható, hogy a papi hivatás megnyitása nők előtt nem akarat kérdése, az egyház ezt nem teheti meg. A burkával kapcsolatban a pápa így nyilatkozott: ha a muzulmán nők szabad akaratukból viselik, miért kellene őket ebben megakadályozni. XVI. Benedek kitért a szexuális turizmus problémájára is. “Tényleg szükség van a szexualitás emberségesebbé tételére” – szögezte le. A L’Osservatore Romano főszerkesztője szerint a könyv sokakat meglep majd, de a katolikus doktrína ettől még nem változik meg. A La Repubblica kommentárja úgy látta, XVI. Benedek tanult az utóbbi öt és fél év buktatóiból: megszabadult a német pápát kezdetben övező sztereotípiáktól, felismerte a katolikus egyház helyzetének súlyosságát és új megoldásokat mutat fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik