Kultúra

Lesz itt minden, mint a búcsúban – heti koncertajánló

Indie komolyzene, Rolling Stones jazzes előadásban, világzene elektronikába oltva: tarka hét következik a hazai koncertéletben.

Persze azok a „régi, jó dolgok” sem maradnak ki: lesz klasszikus hiphop, szimpla rock and roll, könnyű pop-rock és tradicionális jazz-rock is. Némelyik sokadszor, némelyik jubileumi alkalomból, némelyik pedig most utoljára, úgyhogy tessék résen lenni.

ÓLAFUR ARNALDS
November 9. 20h, A38 Hajó

Ólafur Arnalds hardcore- és metálzenekarok soraiban kezdte a karrierjét, és annyira komolyan vette a dolgot, hogy még egy Fighting Shit nevű bandában is képes volt zenélni. Minthogy azonban a független könnyűzene egyik – fellegvárnak nem, de csinos kis kastélynak mindenképpen nevezhető – gócpontjából, Izlandról származik, nyilván nem így futott be, hanem úgy, hogy váltott, kábé a kortárs komolyzene meg az indie művészien népszerű és népszerűen művészi keverékére. Budapestre új lemezével érkezik, melynek címe „…and They Have Escaped the Weight of Darkness”, az előzenekar a hazai Santa Driver lesz.

Belépő: elővételben 2000, a koncert napján 2500 Ft.
Ólafur Arnalds a MySpace-en

THE ROLLING STONES PROJECT
November 10. 20h, Millenáris Teátrum

Mit csinál a Rolling Stones szaxofonistája, Tim Ries szabadidejében? Tessék kapaszkodni: Rolling Stones-számokat játszik, méghozzá jazzes és világzenei csavarokkal. Ries már két lemezt rögzített e koncepció jegyében, rengeteg sztárvendéggel, köztük az eredeti Stones-tagokkal, most pedig a Millenárison élőben is válogat a repertoárból a szintén a Stones mellől ismerős basszer, Darryl Jones és Barnard Fowler vokalista, valamint a gitárvirtuóz Ben Monder és két hazai jazznagyság, Balázs Elemér és Oláh Kálmán közreműködésével.

Belépő: elővételben 5500, a koncert napján 6500 Ft.

BUDAPEST FRIDGE
November 11-14., 56-osok tere

Az 56-osok terén megrendezésre kerülő fesztivál elsősorban a snowboardról szól, de az extrém sporthoz hozzátartozik a zene is, és ezt a szervezők is tudják, úgyhogy annak is van keresnivalója a műhóban csütörtöktől vasárnapig, aki a sípályák világából legfeljebb a hütték iránt érez némi vonzalmat. A fő csapás a hiphop és az elektronikus zene lesz, olyan sztárokkal, mint Grandmaster Flash, Roni Size, Dub FX és Parov Stelar, vagy itthonról a Neo, de vasárnap a rockzene is terítékre kerül a Fish!, a Kowalsky meg a Vega és a Tankcsapda fellépésével.

Bérletek: elővételben 9900, a helyszínen 11 900, diákoknak 7500 Ft. Napijegyek: 2500-4500 Ft.
A fesztivál honlapja

THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
November 11. 19h, A38 Hajó

Ambient jazz, jazz noir, darkjazz – nevezzük, ahogy akarjuk, a lényeg az, hogy nagyon sötét hangulatú és nagyon filmzene-szerű stílusról van szó. A műfaj atyja és koronázatlan királya a német Bohren & der Club of Gore, de az egyébként azért más úton járó, hatásvadászatra sokkal hajlamosabb Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is kiharapta a maga szeletét a tortából, úgyhogy elég nagy tolongás várható az A38-on. Hangulatemberek előnyben, további fellépők: Failotron és Cadik.

Belépő: elővételben 1700, a koncert napján 2200 Ft.

15 ÉVES A HEAVEN STREET SEVEN
November 12. 21h, A38 Hajó

Az elmúlt 15 év nagy hazai slágertermelői közé tartozó rockzenekar a hajón ünnepli születésnapját. A műsor az ígéret szerint az ilyenkor szokásos módon hosszú és változatos lesz, rengeteg vendég közreműködésével zajlik majd, és a látványvilág szempontjából is emlékezetesnek ígérkezik. Előzenekar a Moog.

Belépő: elővételben 2200, a koncert napján 2700 Ft.
HS7 a MySpace-en

NATACHA ATLAS
November 12. 19.30, Művészetek Palotája

A Transglobal Underground egykori énekesnője a mainstream világzenére amúgy is nyitott hazánkban megunhatatlan figurának tűnik. Keleti és nyugati zene, arab motívumok, hiphop és drum and bass, egy erőteljes hang és némi hastánc, ahogy azt megszokhattuk, ezúttal a Művészetek Palotájában.

Belépő: 2200-6900 Ft.

ROYAL FLUSH TURNÉ
November 12. 17h, Petőfi Csarnok

Pénteken Budapestre is elérkezik a hazai rock- és metálzene Tankcsapdán túli köreinek legnépszerűbb zenekarait közösen utaztató fesztiválturné, a Royal Flush. A fellépők ugyanazok, sorrendben a Wrong Side of the Wall, az Insane, a Road, a Depresszió és a Superbutt, a program azonban kissé rendhagyó a többi állomáshoz képest, a Road ugyanis lemezbemutatót tart, a Superbutt pedig fennállásának tízedik évfordulóját ünnepli.

Belépő: 2990 Ft.
Depresszió a MySpace-en
Superbutt a MySpace-en

BLACK BREATH
November 12., Dürer Kert

Még mindig nem sikerült eltalálni a megfelelő péntek esti programot? Oké, akkor legyen valami nagyon extrém: a seattle-i Black Breath a nehezebb és feketébb metálműfajok (thrash, death, black) valamint a hardcore keveréket játssza, és sem kompromisszumokat, sem kegyelmet nem ismer, az emlegetett stílusok lényegét azonban hallhatóan nagyon érzi. A koncert mottója a csapat debütalbumának címe: Heavy Breathing, azaz nehézlégzés, előzenekar a hazai Nadir és Wasted Struggle.

Belépő: elővételben 2200, a koncert napján 2800 Ft.
Black Breath a MySpace-en

COLOSSEUM
November 14. 20, Millenáris Teátrum

A prog- és a jazzrock 1971-ben egyszer már feloszlott brit legendája ismét búcsúzik, ezúttal valószínűleg végleg. A hazánkban mindig is különösen népszerű csapat természetesen a budapesti közönségtől is elbúcsúzik, és karrierjével együtt számunkra ezt a hetet is berekeszti. Szép és elegáns befejezés lesz, az egyszer biztos.

Belépő: 8500 Ft.
Colosseum a MySpace-en

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik