Kultúra

Lady Gaga mindent megmutat – heti koncertajánló

Lady Gaga, Sting és Joe Satriani egymásnak adja a Sportaréna kilincsét. Koncertfronton ez lesz az év egyik legsűrűbb hete.

A „java” egyébként a hétvégére marad, sőt átcsúszik a következő hét elejére, hiszen a három világsztár szombattól melegváltásban veszi birtokba a legnagyobb fedett budapesti koncethelyszínt, de addig sem kell unatkozni, sőt alternatíva is létezik: rapmetál, elektronikus jazz, rock és hardcore is hasítja majd a budapesti éjszaka egyre fagyosabb levegőjét a héten. A mértékletesség és a türelem nagy erény, amúgy pedig rend a lelke mindennek, úgyhogy haladjunk időrendben.

STUCK MOJO
November 2. 19h, Dürer Kert

Világok ütközése, a minden határon átívelő kultúra eleven bizonyítéka, vagy amit akartok: egy zenekar az amerikai Konföderációs Államok területéről, a georgiai Atlantából, fekete frontemberrel, rappel kevert (southern) metallal. A pankráció zenei megfelelőjeként is felfogható Stuck Mojo-dalok hatására az A38 egyszer már nagyon vészesen imbolygott, és nem valószínű, hogy a Dürer szilárd alapzata komolyabb akadályt fog jelenteni a bandának és közönségének. Előzenekarok: Halcyon Way, Lies, Over Promises.

Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 5000 Ft.

ELEKTRONIKUS ZENEI NAPOK
November 4-7., Művészetek Palotája

A cím senkit ne tévesszen meg: miután a Neo november 6-i fellépése elmarad, ez már lényegében egy jazzfesztivál, csak épp némi elektronikus csavarral, a fellépők ugyanis mindannyian a két zenei világ házasításán fáradoznak. 4-én a Barabás Lőrinc Eklektric nyitja a programsorozatot, 5-én „a jazz új koncepcióját” megalkotó norvég zongorista, Bugge Wesseltoft és zenekara, a New Jazzland Community, 7-én pedig a hazai jazzélet fiatal all-star csapata, a Bin-Jip lép a Fesztivál Színház színpadára.

Belépő: 1700-4200 Ft/nap

STING ÉS A ROYAL PHILHARMONIC CONCERT ORCHESTRA
November 6. 20h, Papp László Budapest Sportaréna

Alighanem azt szokták Művészi Ébredésnek nevezni, amin Sting az elmúlt években keresztülment. Az új évezredben a Police egykori frontembere és megannyi popsláger szerzője a reneszánsz és a barokk zene felé fordult, John Dowland szerzeményeit dolgozta fel és karácsonyi lemezt készített, idén pedig szimfonikus kísérettel újra rögzítette leghíresebb dalait. Most meg az egész projektet betolja a Sportarénába, de szó szerint: a gyűjteményt (és további számait) élőben adja elő a nagy tiszteletnek örvendő londoni Royal Philharmonic Concert Orchestra élén.

Belépő: 10 300- 30 300 Ft

ÓRIÁS
November 6., 21h, A38 Hajó

A kritika és a kritikus közönség kedvenc hazai rockzenekara nemrég jelentette meg második nagylemezét, a már kvartettként rögzített Példák hullámokra című albumot (amely kritikánk végén továbbra is meghallgatható). A lemezbemutató turné már zajlik, de a főattrakció csak most jön: „nagykoncert” a hajón, a Konyha és az MZ/X zenekarok társaságában.

Belépő: elővételben 1300, a koncert napján 1600 Ft

LADY GAGA
November 7. 20h, Papp László Budapest Sportaréna

És ezt is megértük: a rádiók, a zenetévék, a YouTube, a Twitter, a Facebook, a bulvársajtó, a Föld, sőt az egész univerzum jelenlegi legnagyobb sztárja, Lady Gaga Budapesten. Madonnának bő 25 évbe telt, hogy fellépjen nálunk, az Új Madonna viszont még második lemeze megjelenése előtt eljön, úgyhogy a felhajtás nyilván hatalmas lesz – de azért arról se feledkezzünk el, miközben azt lessük, mit eszik és mit villant, hogy ezúttal tényleg mindent megmutat, azaz ad egy koncertet is vasárnap a Sportarénában.

Belépő: 14 500-24 500 Ft

BANE
November 7., Dürer-kert

Még Lady Gaga sem tudja egyedül uralni a budapesti éjszakát: a tömeg ugyan az Arénában gyülekezik, de a Dürer-kertben is nagy lesz a tolulás, sőt párszáz ember úgy fog egymás hegyén-hátán tornyosulni a színpad előtt, ahogy csak nagyon ritkán szokás. Persze évente egyszer azért szinte mindig, a tömörülés apropóját adó amerikai Bane ugyanis rendszeres vendég fővárosunkban, és a stílus csúcsteljesítményei közé tartozó szív-lélek hardcore zenéjével mindenkiből a maximumot hozza ki. Előzenekarok: Trapped Under Ice, Alpha & Omega.

Belépő: elővételben 3000, a koncert napján 3500 Ft.

JOE SATRIANI
November 8. 20h, Papp László Budapest Sportaréna

Kicsit előreszaladunk, mert nem az utolsó pillanatban akarunk szólni: jövő hétfőre is jut egy világsztár az Arénába, mégpedig egy oldszkúl, hat húron nyomuló gitárhíró. Joe Satriani még a nyolcvanas évek végén lett a szólófetisiszták kedvence a Surfing with the Alien és a Flying in a Blue Dream című lemezeivel, és a virgakirályok közül azóta is ő játssza a leginkább dalközpontú zenét. Black Swans and Wormhole Wizards című új lemeze budapesti bemutatóján előzenekarként Ned Everett és a Triple Double tágítja a hallójáratokat a befogadáshoz szükséges méretre.

Belépő: 9900-15 000 Ft


Ajánlott videó

Olvasói sztorik