Kultúra

Napi tévéajánló – kedd

A keddi tévéműsor elmélkedésre indít múlékonyságról, örökkévalóságról és hagyományról egyaránt. Ja, és a felesleges tudást se felejtsük ki.

Kedden reggel rögtön annak lehetünk tanúi, ahogy egy csatorna a névadóját barangolja be – természetesen erre csak a Duna TV képes, immár a 9. résznél járunk A Duna – utazás ínyenceknek sorozatban, s 10:55-től a magyar, horvát területeken át egész a szerb határig vizsgálhatjuk, hogy fecseg a felszín, hallgat a mély.

Kis szélcsend után 17:15-kor csodálkozhatunk rá az „ismeretterjesztő” szó módosult jelentésére, miszerint „olyan tudásra szert tenni, amit garantáltan sose fogsz használni, a lényeg úgyis a hangzatos cím”. Nem, nem a Hogyan készül című másorról van szó, hanem az Animal Planet Méregvadászat Donald Schultz-cal következő epizódjára, amely a sivatagi mérges élőlényekről ad hírt – éreztem, hogy valami még hiányzik az életemből.

18:35-kor egy másféle hiábavalósággal találkozunk, a Filmmúzeum leadja az 1976-os Pókfoci című filmet, amely egy lakótelep iskolájának, ahogy mondani szokták hétköznapjait, konfliktusait tárja elénk, áttételesen persze a szocialista Magyarország van itt kérem megjelenítve, de mivel az már (legalább is ezen a szinten) nem létezik, a film sem több, mint árnyékbokszolás nehézkes mondatokkal. Aztán 21:00-kor jöhet ugyanitt az ellenpélda, a Julius Caesar Marlon Brandóval és a magyar Rózsa Miklós zenéjével – ezzel vissza is nyertük bizodalmunkat a művészet örökkévalóságában.

Persze van, ahol nem számít az avulás, a lényeg a gyorsaság – a Discovery Channel máris prezentálja 21:30-kor az idei év legnagyobb környezeti katasztrófáját bemutató műsort Olajkatasztrófa 2010 – Versenyfutás az idővel címmel, utóbbit az alkotók is elmondhatták sokszor a munkálatok idején.

Hogy ne maradjunk denevérember nélkül, a Viasat3 leadja 22:25-kor az 1989-es Batmant, melyet csak azért van bátorságunk ajánlani, mert Tim Burton sosem tagadja meg önmagát, bár kétségtelen, hogy ez nem mindig szerencsés, esetünkben tán épp nem, ugyanakkor az utóbbi évek Batman-felelőse, Christopher Nolan mintha valamennyire épp ehhez az összekacsintós, magát félig kinevetős attitűdhöz tért volna vissza.

Beszéltünk már avulásról, gyorsaságról és örök értékekről. No és a hagyományok? A nagy elődök? A mai napon Zenthe Ferencre tekint vissza a XXI. század a maga korlátozott lehetőségeivel az RTL Klubon, ami szép gesztus – lenne, ha sikerülne egy Zenthe jelentőségéhez méltó időpontban bemutatni a műsort. Ám a 23:20-as kezdés lényegében pusztába kiáltó szóvá/képpé teszi az egészet. Jó, a Barátok közt helye megingathatatlan, és nyilván a Vacsoracsata és a Vészhelyzet 15. évada sem mozdulhat meg holmi Zenthe Ferenc miatt. De a Fókusz celeb-, bulvárhírei tényleg oly elmaradhatatlanok, kirobbanthatatlanok? Ráadásul a két másor ugyanúgy 35 perc. Akárhogy is, aki a kivételes, nagyszerű Zenthe portréjáig fenn tud maradni, tegye meg, megéri kicsit emlékezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik