Kultúra

Kiosztották a Szépirodalmi Figyelő idei díjait

Térey János és Szakonyi Károly kapta az elismerést.

A díjazottak az elismeréssel járó kisplasztikát, Pető Hunor munkáját csütörtök este veszik át Budapesten az új Hadik Kávéházban.

A díj szimbolikus, pénzjutalommal nem jár. A díjazottakat az előző évben a lapban megjelent szerzők közül választják ki.

A kéthavonta megjelenő Szépirodalmi Figyelő az előző két hónap folyóirattermésének szépirodalmi anyagát szemlézi másodközlések formájában. Több mint ötven, nyomtatásban és az interneten megjelenő orgánumból válogat verset és prózát. A lap másik rovatát a folyóiratnak készített recenziók, könyvismertetések töltik ki.

Az egyik idei díjazott, Térey János költő, író, műfordító 1970-ben született Debrecenben. Legutóbbi kötetét Ultra címmel publikálta, a könyv a 2002-2006 közt írt verseit tartalmazza. 2010 őszén jelenik meg Protokoll címen verses regénye.

Számos színpadi művet írt, illetve fordított. Több más elismerés mellett a 2009-ben a Nemzeti Színházban bemutatott, könyv formában is megjelent Jeremiás, avagy Isten hidege című drámája elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhe díját. Írásait angol, német, cseh, bolgár, horvát, olasz, mongol, héber és cigány nyelvekre fordították.

A másik kitüntetett, Szakonyi Károly Budapesten született 1931-ben.

1958-ban jelent meg első novellája, első kötetét a Magvető Könyvkiadó adta ki 1961-ben. 1966-ig a Nemzeti Színház, 1975-től 1978-ig a Miskolci Nemzeti Színház, 1982-től 1988-ig a győri Kisfaludy Színház, 1989-től a pécsi Nemzeti Színház, 1993-tól a debreceni Csokonai Színház dramaturgja és címzetes örökös tagja.

Legsikeresebb drámája az Adáshiba, amelyet több országban is színpadra vittek. 1997-ben pedig Kossuth-díjat kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik