Kultúra

Több ezer dolláros Orwell-könyv egy adománygyűjtőben

Egy adománygyűjtő ládában, az oda bedobott könyvek között találtak rá George Orwell 1984 című regényének több ezer dollárt érő, első kiadására Ausztráliában.

Az 1949-ben Nagy-Britanniában kiadott, vörös borítású ritkaságra a Sydney-től délre fekvő Wollongong egyik adománygyűjtő ládájában találtak rá. A még mindig kitűnő állapotban lévő keménykötésű regény egy hatalmas könyvkupac alján hevert. “Rendkívül jó állapotban van ahhoz képest, hogy egy 61 éves könyvről van szó” – mondta a ritka adományt felfedező Paul Hol önkéntes.

Az Orwell-regények egyik szakértőjének számító Bruce Elder szerint egy ilyen első kiadásra minden gyűjtőnek fáj a foga, ezért reméli, hogy több ezer dollárért talál majd gazdára a hétvégi árverésen. A bevételt a Lifeline elnevezésű ausztrál telefonos segélyszolgálat kapja.

Orwell politikai szatírájának első kiadása 25 ezer példányban jelent meg a Secker és Warburg kiadó gondozásában. A könyveket zöld és vörös borításban adták ki, amelyek közül az utóbbiak számítanak nagyobb ritkaságnak. Egy-egy ilyen könyv ma több ezer dollárt ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik