Kultúra

Kolorádó Kid [filmpremier]

Vágvölgyi B. András első filmje egy ’56-os balekról szól, akit mindenki bemószerolt, és 15 év börtönt kapott.

Egy kültelki vagány áll a történet középpontjában: Kreuzer Béla rakodómunkás és szerencsejátékos (Nagy Zsolt), aki Rajk László temetésén megismerkedik egy nővel, és annyira egymásba zúgnak, hogy hetekig ki sem szállnak az ágyból. Akkor viszont beszakad a plafon egy bomba miatt, amit elvisznek az ellenállókhoz. Így kerül a férfi kezébe fegyver, és ő maga meg a Corvin közbe, ahol részt vesz az eseményekben.

A titkosrendőrség három évvel később tartóztatja le, miután a lovin egy kis csalással nagy pénzre tett szert, és egy szórakozóhely wc-jében megszorongatott szerelme, Iskiné ellene vall. A börtönben együtt ül a korosabb Koltaival (Gáspár Tibor), beszélgetéseik során derül fény arra, hogy mi is történt ’56-ban. Kreuzer ellen nem csak nője vall, hanem barátai is, így kap tizenöt évet.

Szögezzük le: az ’56-os eseményekről született már számos fontos film. A sokat emlegetett hősies pesti vagányokról még nem. Ez az Eörsi László történész kutatásait felhasználó történet jó is lenne alapanyagnak, de a kivitelezés sajnos nem ér fel hozzá. Már a film kereteként szolgáló angol újságírós sztori hiteltelenül hat, ahogy a film noirt idéző nyitó képsoron a férfi ringatózik egy kocsiban Magyarország felé tartva, láthatóan műtermi ködben.

A későbbiekre leginkább a természetellenes párbeszédek, rossz színészvezetés, sokszor érthetetlen operatőri munka és nagy mennyiségű tárgyi és nyelvi relikvia túlhangsúlyozott, következetlen használata a jellemző. Izzadtságszagú és nyögvenyelős, ahogy a korabelinek ható, de így talán soha nem létezett szlenget próbálnak beszélni erőltetett lazasággal a színészek. A történet íve folyamatosan megtörik, ahogy a rendező megpróbálja lenyomni a torkunkon a leckét, és ezen a Tarantinót idéző zene és idősík váltás sem segít.

Kolorádó Kid – színes, magyar játékfilm. 2009. Rendezte: Vágvölgyi B. András. Szereplők: Nagy Zsolt (Kreuzer Béla), Sárosdi Lilla (Iskiné), Kokics Péter (Králik Jóska), Szabó Zola (Králik Géza), Gáspár Tibor (Koltai), Jordán Adél (Csóka Joli). 93 perc. Forgalmazó: CameoFilm.

Hazai bemutató: október 14.

http://mozi24.hu/mozi/film/28769,/#first

Ajánlott videó

Olvasói sztorik