Kultúra

The Expendables – A feláldozhatók [filmpremier]

Stallone akciófilmje igazolja a várakozásokat. Igazi tesztoszteron mozi, melyet egy gáláns lovagi szál tesz széppé.

Ilyen még nem volt, hogy Sly, Mickey Rourke, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren egy csapatban izmozzon, főleg nem Bruce Willis és Schwarzenegger cameójával. Az, hogy macsógyűjteményt toborzott maga köré a rendező Stallone, már biztosította az oldszkúl akciófilmek rajongóinak fokozott érdeklődését, és az opusz 100%-osan beváltja a hozzá fűzött reményeket. A kőkemény, zsoldos nehézfiúk gond nélkül csapnak le, miközben férfiasan kakaskodnak, és szívatják egymást nem létező magánéletükkel.

A meló egy dél-amerikai drogbáró diktátor likvidálása. A Stallone és Statham alakította figurák környezetvédőnek álcázva repülnek el felderíteni a terepet, és a sok csúnyaság közepette egy szépet mégis találnak: a tábornok lányát. Az első körben azonban fény derül kilétükre, úgyhogy menekülőre fogják. Vinnék a lányt is, de ő nem tart velük, mert mégiscsak az az ő hazája. Egy látványos „statement”-tel hagyják ott a kikötőt, ami ebben a kontextusban golyózáport és lángtengert jelent. Hazatérésük után kiderül, hogy valaki elárulta őket, vadászni kezdenek rájuk, úgyhogy hamarosan az egész csapat útra kel, és ott kommandózik a dzsungelbeli célobjektum körül, megbízhatóan szállítva az orgiasztikus végső összecsapást.

Ami megható és örömteli a filmben, hogy Stallone lovagregénybe illően gondolkodik a női nemről, amely mint egy finom, üde rózsaszál dereng ebben az izzadt, vérgőzös, kiégett macsó világban. Az érzelmi vonulat egészen visszafogott és gyakorlatilag látens marad, egyetlen erotikus érintés vagy pillantás sincs benne, mégis ott világít a veterán harcos homlokokon, hogy a nőiség finomsága az egyetlen, ami megmentheti és feloldozhatja a vérben pácolt lelkeket.

The Expendables – színes, amerikai akciófilm. 2010. Rendezte: Sylvester Stallone. Szereplők: Sylvester Stallone (Barney ‘The Schizo’ Ross), Jason Statham (Lee Christmas), Jet Li (Ying Yang), Dolph Lundgren (Gunnar Jensen), Eric Roberts (James Monroe), David Zayas (Garza tábornok), Mickey Rourke (Tool), Randy Couture (Toll Road), Steve Austin (Paine), Bruce Willis (Mr. Church), Arnold Schwarzenegger (Trench), Charisma Carpenter (Lacy), Giselle Itié (Sandra), Gary Daniels (The Brit), Terry Crews (Hale Caesar). 103 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: október 14.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik