Kultúra

John Lennon ma lenne 70 éves

70 éve született John Lennon angol beatzenész.

Nem sokkal negyvenedik születésnapja után, 1980. december 8-án lőtte le merénylője, ezért ötévenként nem csak születési, hanem halálozási évfordulója is kerek. Emiatt minden ötödik évben – idén is – a nagyszerű zenésznek nemcsak történelmi jelentőségű zenei munkásságára, hanem tragikus halálára is emlékezünk.

Ez a kerek évforduló mindig lehetőséget ad arra is, hogy életfogytiglanra ítélt gyilkosa, Mark David Chapman kegyelemért folyamodjon, ám kiengedése a börtönből – amire húsz év után jogi lehetősége lenne – minden bizonnyal olyan világméretű felháborodást váltana ki, hogy kérelmét mindig elutasítják.

John Lennon a könnyűzene kultikus alakja, életével és munkásságával, a Beatles együttessel aratott sikereivel és szólókarrierjével annyit foglalkoztak már, hogy e tekintetben felesleges bármit mondani. Szerencsére mindig van újdonság vele kapcsolatban, ez azt bizonyítva, hogy emléke ma is eleven, s az érdeklődés, a tisztelet nem csökken iránta. Most nyáron például elárvereztek egy kis cetlit, amire Lennon az A Day In The Life című dal szövegét skiccelte fel, s a gyűrött céduláért egy rajongó egymillió dollárt, azaz mintegy 220 millió forintot perkált le az asztalra.

A tervek szerint a mai napon egy időkapszulát helyeznek el Amerikában, a dobozban Lennon lemezei és a rajongók üzenetei kapnak helyet. A lezárt ládát 2040. október 9-én, Lennon születésének századik évfordulóján nyitják majd ki. Valószínűleg még akkor is világméretű érdeklődés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik