Tudomány

John Lennon születésnapja (1940)

Liverpool, október 9. – Hetven éve született John Lennon, a Beatles egyik alapítója, akit 1980-ban, 30 éve gyilkolt meg Mark Chapman.

Három nappal a mai évforduló előtt egy New York-i boltban lefoglalták John Lennon 30 évvel ezelőtti ujjlenyomatát, még mielőtt elárverezték volna 100 ezer dollárért egy aukción – adta ki nemrég a hírt az MTI.

A The New York Times értesülései szerint a zenész aláírásával ellátott ujjlenyomatokat még 1976. május 8-án készítette a rendőrség, amikor az angliai születésű Lennon amerikai állampolgárságért folyamodott a hatóságokhoz. A kártyán a John Winston Ono Lennon név szerepel.

Nem vitás, a rockzene egyik legnagyobb legendája még ma is olyan népszerű, mint fájdalmasan rövid élete során. Egyes rajongók bármire képesek lennének egy-egy ereklye megszerzéséért. Ő volt a Beatles esze, mellette pedig a közgondolkodást is formáló ikon.

Jealous Guy:

Nagynénje nevelte fel, kamasz kora a lázadás jegyében telt, 15 évesen már az amerikai rock and roll zenét játszotta, a saját képére formálva. 16 évesen ismerkedett meg Paul McCartney-val, akivel aztán a zenetörténet legsikeresebb szerzőpárosát alkották. Hamarosan együttest is alapítottak, amelyhez csatlakozott George Harrison is. A nagy négyes az utolsó taggal, Ringo Starr-ral a kemény és sikertelen hamburgi évek után, a befutás küszöbén egészült ki.

2002-ben a BBC egy közvélemény-kutatás keretében összeállította a 100 legnagyobb brit névsorát, melyen Lennon a 8. lett (Paul McCartney a 19., George Harrison a 62. lett).

Kezdetben

John Winston Lennon néven – ír származású apa és walesi felmenőkkel bíró anya gyermekeként – 1940. október 9-én született Liverpoolban. Apja (Alfred) hajópincér volt, Lennon ötéves volt, mikor otthagyta a családot, anyja, Julia viszont úgy gondolta, így nem tudja felnevelni a fiút. Nővérére, Mimire bízta Johnt – így került Mendipsbe.

Érdekesség, hogy apja, Alfred Lennon – kihasználva a fia által teremtett Lennon-kultuszt – később zenei album megjelenésére vállalkozott. A „kocsmaízű” lemez eladási adatai nem ismertek – Freddie Lennon 1976. április 1-jén halt meg.

Freddie Lennon, John apja fia sikerei után kislemezt adott ki:

Korán kiderült, hogy John rosszul lát. A Beatlesben eleinte kontaktlencsét és dioptriás napszemüveget hordott, de az 1966-os How I Won the War című film forgatása után rajtamaradt a kerek szemüveg, erről mindenki felismeri azóta is.

Anyja gyakran látogatta, meg is tanította bendzsózni, de John 18. születésnapja előtt nem sokkal autóbaleset áldozata lett: 1958. július 15-én egy részeg, szolgálaton kívüli rendőr elgázolta. Neki kellett azonosítania anyja holttestét.

A Liverpool College of Artnál képzőművészeti iskolába került, ott találkozott első feleségével, Cynthia Powellel. Az 1950-es évek végén megalakította saját zenekarát, a The Quarryment.

Miután Paul McCartney és George Harrison is csatlakozott, „Johnny and the Moondogs” néven rock and roll-t kezdtek játszani, majd később Buddy Holly Crickets néven folytatták, hogy aztán utána The Silver Beetlesre változtassák nevüket. Ezt hamarosan The Beatlesre rövidítették, minderről Hamburgban állapodtak meg.

Ringo Starr 1962. augusztus 16-án csatlakozott hozzájuk, akkor váltak meg Pete Besttől, az addigi dobostól.

Help:

A Beatles dalait McCartney és Lennon írták. Az együttes „életművének” legnagyobb része Lennon nevéhez fűződik, az ő dalai a kritikusok szerint érzelmesebbek voltak, például a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand, az A Hard Day’s Night.

Utolsó koncertjük 1966. augusztus 29-én volt San Franciscóban, utána már a lemezekre koncentráltak. A Beatles volt az első zenekar, amely sikeres tudott lenni a tengerentúlon és Európában is.

2004 végéig több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el! A 20. század legsikeresebb zenekara, 27 daluk volt „Number one” az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A Yesterday című dal rekorder: több mint 3000 változata létezik már.

Habár a csapat utolsó megjelent albuma a Let it be volt (éppen 40 éve, 1970-ben), valójában ezt hamarabb elkészítették, mint az Abbey Road című albumot. Utóbbi volt a csapat utolsó együttes munkája, feloszlásukat Paul McCartney 1970. április 10-én sajtóközleményben jelentette be.

Interjú John Lennonnal:

John Lennon a férfi, az apa

Lennon 1962-ben vette feleségül Cynthia Powellt, mert a lány teherbe esett Julian nevű fiukkal. Viszonyuk nem volt felhőtlen, többször megütötte, Juliannal is csak keveset volt együtt. A fiú kiváló kapcsolatban volt viszont Paul McCartneyval, amit bizonyít ez a nyilatkozata:

„Sosem akartam tudni, milyen volt velem az apám. Sokszor nagyon rosszul esett, amiket rólam mondott – például, egy whiskeys üvegből jöttem ki egy szombat este. Meg ilyenek.
Hol van ezekben a szeretet? Sokszor mentünk el Paullal valahová – többször, mint az apámmal. Nagyon jó barátok voltunk, sokkal több képen vagyok vele, mint apámmal.”

Yoko és John – Love:

Yoko Ono és John Lennon szerelmi kapcsolata 1968-ban kezdődött, amikor az énekes elvált Cynthiától. Előtte már ismerték egymást, mert Lennon megnézte két évvel korábban egy londoni kiállítását.

Yoko megítélése mindig is kettős volt. Sokak szerint feltűnése után megváltozott Lennon személyisége, az addigiaknál többet vállalt közéleti szerepet, vegetáriánus lett, politikai megjegyzéseket tett – leginkább a béke harcosaként, a vietnámi háborút ellenzőjeként.

A Beatles felbomlása azonban nem köszönhető kizárólag neki (ha egyáltalán rá foghatjuk), ha ítéletet akarunk hirdetni. A csapat menedzsere, Brian Epstein 1967-ben meghalt, ráadásul a két frontember, Paul és John szakmailag, zeneileg is eltávolodott egymástól.

Házasság Yoko Onóval:

1969. március 20-án John Lennon és Yoko Ono Gibraltáron összeházasodtak. Először Amszterdamban, majd Montrealban voltak nászúton, ott vették fel a Give Peace a Chance című dalt, amely a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett.

Ebben az évben Winstonról Onóra változtatta nevét, kifejezve együvé tartozásokat. Sean fiuk szintén zenész, nagyon hasonlít apjára.

John Lennon szólókarrierje

Még a Beatles tagjaként készített albumokat, melyekben saját küzdelmei (például a heroin ellen vagy a béke érdekében, a háború ellen) is középpontba kerültek.

1970-ben jelent meg első igazi szólólemeze, a John Lennon/Plastic Ono Band című, amely a kritikusok szerint a rocktörténelem egyik legmélyebb zenei gyűjteménye. 1971-ben megjelent az Imagine, karrierjének legsikeresebb szólóalbuma, majd a Some Time in New York City, amely sokkal rockosabb, de sokak szerint felületes és egyszerű, szexről, háborúról szól.

Imagine:

1973 és 75 között különélt Yoko Onótól, asszisztense, May Pang pátyolgatta. Küzdött az alkohollal is, de albumokat készített, 1975-ben pedig Elton John egyik koncertjén lépett fel.
1976-ban engedélyezték az amerikai bevándorlást számára, ekkor már Yoko terhes volt. Eldöntötte, a családjával tölti ideje nagy részét, New Yorkba költöztek. Fiuk Sean meg is született, de a pár zenei értelemben is dolgozott együtt, 1980-ban már világkörüli turnéról álmodoztak.

A tragikus gyilkosság

John Lennon 1980. december 8-án merénylet áldozata lett. Mark David Chapman, egyik rajongója lőtte le.

Azon a napon dél körül a Lennon házaspár a Rolling Stone magazin híres fotósát, Annie Leibovitzot fogadta a Dakota-házban, New York-i lakásukban. Ekkor készült a legendás meztelen kép, amely az utolsó felvétel az énekesről és feleségéről.

Mark David Chapman egy közeli szállodában lakott. Onnan kijelentkezett, és mielőtt odaért a ház elé, egy könyvesboltban megvette Salinger Zabhegyező című regényét. A könyv első oldalára ennyit írt: „Ez a vallomásom.”

Mark Chapman – a merénylő:

Lennonék délután indultak el egy közeli lemezstúdióba, hogy tovább dolgozzanak a Walkin’ On Thin Ice című számukon, amit már a következő lemezre szántak. Házuk kapuján kilépve összetalálkoztak Mark David Chapmannel. A fiatalember teljesen megbénult a lehetőségtől, nem mozdult, egy amatőr fotósnak kellett odataszigálni őt a párhoz, akivel Chapman korábban beszédbe elegyedett. Chapman autogramot kért a lemezére, Lennon rá is írta a nevét és a dátumot.

Ezután Lennonék elhajtottak a stúdióba, ott eltöltöttek négy órát (közben megtudták, hogy Double Fantasy című lemezük aranylemez lett). Este 11 óra előtt tíz perccel értek vissza a Dakota-házhoz.

Yoko Ono felment a lakásba, Lennon mögötte haladt. Chapman várakozott, ráköszönt Lennonra, aki megfordult. A gyilkos akkor lőtt, összesen ötször. Mark David Chapman a helyszínen maradt. Fegyverét elvették, ő levette kabátját, és újra a Zabhegyezőt kezdte olvasni. Egészen a rendőrök kiérkezéséig ezt tette.

Lennont két rendőr szállította kórházba, a kocsiban még életben volt. A Roosevelt kórházban belehalt sérüléseibe – 40 évesen.

Stand by me:

Halála másnapján szerte a világon csendes megemlékezéseket tartottak, de a Queen például úgy emlékezett, hogy koncertjükön Mercury előadta az Imagine-t.

A Rolling Stone magazin később címlapon közölte azt a bizonyos utolsó képet.

Az Imagine Emlékművet a Central Parkban építették meg, szemben a Dakota-házzal. Életnagyságú szobra van Havannában, Liverpoolban. 2002-ben Liverpool repülőterét nevezték el róla. Szobor emlékezik munkásságára és személyiségére Almeirában, La Corunában, Limában, Izlandon, de még Sopronban is található egy – azt 2010-ben adták át.

John Lennon a mai napon lenne 70 éves. Mark Chapman jelenleg is börtönben van, feltételes szabadon engedését ellenzi Yoko Ono.

Novemberben film jelenik meg John Lennonról, abban eddig nem látott felvételek is megjelennek majd, és interjút ad benne Yoko is.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

www.johnlennon.com
A Beatlesről
Sok minden John Lennonról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik