Napi tévéajánló

Mit nézzünk ma a tévében? Megmondja a tévéajánló!
Korábban a témában:

Mivel ma 16 fok és aránylag napos idő várható, a tévénepper erre a délelőttre kimenőt ad, ez amúgy is a nemzetiségieknek fenntartott műsorsáv – tessék gesztenyét gyűjteni, sárguló faleveleken átfúródó napsugarakat bámulni, ismerkedni az ősz illatával.

Egészen 18:20-ig csatangolhatunk, mert akkor kezdődik a Filmmúzeumon Az Őze című riportfilm, amely az egyik legkiválóbb magyar színésznek állít emléket. Őze Lajos kültelki bűnözőnek éppúgy jó volt, mint bürokratának (Bástyasétány ’74), pártembernek (A tanú) vagy mellőzött értelmiséginek (Megáll az idő). Utóbbi filmen le is ellenőrizhetjük ezt a tételt, mert 23:00-kor ugyanitt lemegy, mely által a nagyszerű színész mellett a 80-as évek egyik legjobb filmjét is megnézhetjük (fura szokása az a magyar filmnek, hogy egy évtized legjobb filmje annak első évében születik – lásd még Huszárik Zoltán Szindbádja, 1971). (Filmmúzeum: 18:20 Az Őze, 23:00 Megáll az idő)

Éles kanyart teszünk, hogy 19:05-kor elérjük a TV2-n a legérdekesebb aktuális műsort a mostani magyar tévés felhozatalban, az Édesnégyest. A „celebektől egyre többet kíván a média” típusú műsor sok szempontból érdekes, hisz lehetetlenre vállalkozik: egy érezhetően szexuális orientációjú, pár napos csábítási vetélkedőben meg kéne találni a szerelem szó helyét. A jelentkezőknek pedig még nemi szerepeikkel is meg kéne birkózniuk – ez ám a reality show-ba mártott társadalmi mélyfúrás. A héten Cseke Katinka van soron (nem mondhatni igazán celebnek, de szegény ember vízzel főz). (TV2 19:05 Édesnégyes)

21:30-kor az mtv2 megtréfál bennünket, hisz A pacsirta című filmet vetíti – sokaknak csillan fel a szeme: Kosztolányi Dezső regényének 1967-es Ranódy László-féle filmadaptációja végre újra műsoron. Ám a látszat csal, ez egy Jean Anouilh-dráma feldolgozása, a Jeanne d’Arc-történet főszerepében Varga Máriát láthatjuk, de Cserhalmi György vagy a nemrég eltávozott Kállai Ferenc is látható lesz (ekkoriban /1987/ még rengeteg magyar tévéfilm készült, amelyekben megmutathatták magukat, bemutatkoztak a fiatal színészek, és a legjobbakkal játszhattak együtt). (mtv2 21:30 A pacsirta)

Egy órával később a Sport1-en „Bikarodeó” következik, amely elnevezés – laikusként nézve – a kártyapókerrel vagy az emberpólóval vetekszik – nekem a rodeó csak bikával jön össze, de biztos van még ezer alfaja. Ha mégsem érdeklődünk a fájdalomtól rúgkapáló állatok iránt, az m1-en ismét láthatjuk az új mozimagazint (Szélesvászon, 23:10), amely sajnos mind elgondolásában, mind vizuális világában gyenge, belterjes, fantáziátlan, szegényszagú (tán ennyiben szolidáris a magyar film jelenével). Ha csak 10 percet nézünk belőle, letudtuk a napi kulturális-beszélgetős-kinyúltpulóveres-szakállsimogatós penzumot (és adtunk neki még egy esélyt), és rátérhetünk a Duna TV-n A papírrepülőkre, amely szintén becsapós cím, de nem Szabó Simon filmjéről van szó, hanem egy 1997-es iráni darabról, amely az iráni filmművészet izmosodásának egyik korai bizonyítéka, melyeket fesztiváldíjak is jeleznek. (Duna TV 23:20 Papírrepülők)

De ha valakinek már a könyökén jön ki a filmművészeti fentebb styl, nosza, 23:30-kor rácuppanhat magár Pamela Andersonra: a Barb Wire-ben mindent belead (és kipakol) Barbie baba úszómesteri reinkarnációja. A film képregény-adaptáció, abból is a harcos-bögyösből való, ám mégis a Casablanca kvázi remake-je – ó, már megint itt vagyunk a filmművészetnél. (Viasat3 23:30 Barb Wire)

Feszítsük tovább a húrt, elvégre ez a nap már menthetetlenül a művészetmérgezésről szól – vegyünk egy nagy levegőt (és pár kávét is magunkhoz), egészen 3:30-ig maradjunk fent, hogy akkor aztán végre tényleg átadhassuk magunkat a puszta, tömény tömegkultúrának: Mozart: B-dúr szonátáját (K. 333.) Ránki Dezső zongorázza el az m2-n.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények