Kultúra

Philip Roth nem vesz e-könyvolvasót

Az író Nemesis című regényének keddi bemutatása alkalmából beszélt a modern technológia tébolyító hatásáról.

Philip Roth amerikai regényíró szerint az e-könyvekkel elveszik a nyomtatott könyvek olvasásának szépsége.

“A koncentráció, az összpontosítás, a magány és a csönd, vagyis azok a dolgok, amelyek a komoly olvasáshoz szükségesek, nem állnak többé az emberek rendelkezésére” – jelentette ki a 77 esztendős író. Philip Roth ugyanakkor csendes derűvel elismerte, hogy mégis csak megelőzte korát azzal, hogy jó ideje rövid regényeket ír.

Roth szerint az olvasó manapság teljesen meg van zavarodva, hiszen olyan hatások érik, mint a film, a televízió, a számítógép, legújabban pedig az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook. Hozzátette: a sok képernyőnek egyszerűen nincs vetélytársa.

Az író hangsúlyozta: esze ágában sincs e-könyvolvasót venni, mivel nem látja értelmét. “Szeretek éjszaka az ágyban olvasni és könyvet szeretek lapozni”.

Roth új könyve, az 1944-ben Newarkban játszódó Nemesis egy kis közösségben kitört – akkor még halálos betegségnek számító – bárányhimlőjárványról szól, ám a második világháború is megjelenik benne.

Bár az első kritikák a dicséret és a méltatás hangján szóltak, az írót ez nem foglalkoztatja.

“Könyvet írni annyi, mint problémákat megoldani. Nem az érdekli az embert, hogy hova helyezze magát, sem a díjak vagy a kritikák vagy más ilyesmi. Ez az utolsó, ami a fejében megfordul, és a munka az, ami kitölti gondolatait” – magyarázta a kortárs amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának tartott Roth.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik