Kultúra

22 lövés [filmpremier]

Jean Renót szitává lövik, mégsem hal meg. Vértől csöpögő, klasszikus bosszúfilm a javából.

Ha az emberbe 22 golyót eresztenek, azt ritkán éli túl. Richard Berry krimijét márpedig egy igaz történet inspirálta, amely a marseille-i maffia egy tagjával esett meg 1977-ben. A dél-francia klán feje kiszállt a bizniszből, de mint tudjuk, ez ritkán sikerül. Charly Mattei (Jean Reno) mégis komolyan gondolta, kisfiával és kutyájával boldogan autózott kedvenc operaáriáját énekelve, amikor egy parkolóházban álarcos fegyveresek beleeresztették azt a bizonyos 22 golyót. Csoda, hogy magához tér a kómából.

Hamar kiderül, hogy a két rivális klán mely tagjai vettek részt a mészárlásban, de az események akkor indulnak be, amikor Mattei egyik emberét és közeli barátját brutális kegyetlenséggel végzik ki. Innen már nincs visszaút. A halhatatlan vezér egy szál magában indul leszámolni minden egyes taggal.

Jean Reno a közelmúltban A belső körben alakított maffiafőnököt, ott fia szállt volna ki a mókuskerékből. Itt most ő maga fordítana hátat múltjának, hogy családjának éljen. A film klasszikus bosszútörténet és vegytiszta heroic bloodshed, azaz hősies vérengzés. A gyönyörűen fényképezett film gyengéd, szeretetteljes családi jeleneteit hamar felváltják a brutális akciójelenetek, csonkolással, droggal, kutyákkal és rengeteg fegyverrel. A leszámolást pedig a helyi, megözvegyült és kissé alkoholista nyomozónővel való fogócska teszi komplikálttá.

A figurák egy része, főként a Mattei oldalán állók árnyalt személyiségek, ám a túloldalt képviselők közül csak a gyerekkori barátból fő ellenféllé váló, kényszeres tisztaságmániás Zacchiát dolgozták ki igazán. A többiek éjsötét állatok, ami egy bűnfilmben persze igazán nem meglepő. Erős darab a műfaj kedvelőinek.

L’ immortel/22 Bullets – színes, feliratos francia krimi. 2010. Rendezte: Richard Berry. Szereplők: Jean Reno (Charly Mattei), Kad Merad (Tony Zacchia), Richard Berry (Aurelio Rampoli), Gabriella Wright (Yasmina Telaa), Marina Fois (Marie Goldman), Jean-Pierre Darroussin (Martin Beaudinard). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: október 7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik