Kultúra

John Lennon zenéje – digitális formában is

Az ex-Beatle teljes szólópályafutását átfogja az a katalógus, amelyben lemezei digitálisan feljavított változatban hallhatók.

Az 1980-ban lelőtt Lennon özvegye, Yoko Ono és az EMI Music irányításával elkészült gazdag kiadvány John Lennon nyolc szólóalbumának dalait, valamint számos kiemelkedő és eddig kiadatlan felvételét tartalmazza digitálisan újramaszterelve.

A jubileumi megjelenés több kiadványt jelent egyszerre. A legnagyobb slágereket tartalmazó anyag címe: Power To The People: The Hits, a 4 lemezes tematikus boxé Gimme Some Truth, a gyűjtőknek készülő 11 korongos doboz pedig, amely a nyolc újramaszterelt albumot, kislemezeket és különlegességeket tartalmazza, John Lennon Signature Box néven lesz elérhető hétfőtől (Észak-Amerikában keddtől), CD-n és letölthető formátumban egyaránt.

A kínálat egyik különlegessége, hogy az 1980-ban Grammy-díjat nyert album, a Double Fantasy újramixelt változatban (Stripped Down) is megvásárolható lesz. A dalok mixeit Lennon eredeti producertársai, Yoko Ono és Jack Douglas készítették.

“Különleges év ez, hiszen a férjem most lenne 70 éves. Remélem, hogy az újramaszterelt felvételek eljutnak a rajongókhoz és új fülek is megismerhetik John nagyszerű zenei munkásságát. Bízom benne, hogy akik ismerik azt a 121 dalt, amit most újramasztereltünk, újra megérinti őket egy hihetetlenül tehetséges szövegíró, zenész, énekes muzsikája és új inspirációt kapnak. A dalszövegek ma is legalább annyira érvényesek, mint megszületésük idején, ezért nem is tudtam volna jobb címet adni ennek a jubileumnak, mint a Gimme Some Truth (Adj nekem igazságot), amely egyben John egyik legszebb dala” – mondta a kiadvány kapcsán Yoko Ono.

A legendás londoni Abbey Road stúdióban Allan Rouse által vezetett hangmérnöki csapat és Yoko Ono, New Yorkban pedig az Avatar Studiosban George Marino vezetésével folytak a remaszterelési munkálatok. Az újrakiadásra kerülő albumok: John Lennon/Plastic Ono Band (1970), Imagine (1971), Some Time In New York City (1972), Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974), Rock ‘n’ Roll (1975), Double Fantasy (1980) és a posztumusz Milk and Honey (1984).

Yoko Ono a Double Fantasy új verziója, a Stripped Down kapcsán azt emelte ki, hogy az elmúlt harminc év technikai fejlődését kihasználva Lennon énekét tolták az előtérbe. Azzal, hogy néhány helyen csökkentették a hangszerelés erejét, javult az ének tisztasága. A Double Fantasy Stripped Down az eredeti albummal kiegészítve, 2 CD-s formátumban jelenik meg. “Érzelmileg nagyon erősen hatottak rám ennek az albumnak a munkálatai, hiszen ez a lemez jelent meg legutoljára John halála előtt” – fűzte hozzá Ono.

A Power To The People: The Hits John Lennon 15 legnépszerűbb dalát gyűjti össze. Ennek elérhető lesz egy DVD-vel kiegészített változata is. A Gimme Some Truth négy CD-t tartalmaz, emellett ritka fotókat és az ismert amerikai újságíró és szerző, Anthony DeCurtis jegyzeteit és esszéit. DeCurtis Lennon 72 szólófelvételét négy témába sorolta: Roots (Lennon rock ‘n’ roll gyökerei és hatások), Working Class Hero (társadalmi-politikai dalok), Woman (szerelmes dalok) és Borrowed Time (dalok az életről).

A John Lennon Signature Box a 11 CD- és digitális kollekciójával a gyűjtők igazi csemegéje lehet. A nyolc újramaszterelt album és az eddig kiadatlan felvételeket tartalmazó lemez mellett egy könyv is lesz benne, amelyben fotóritkaságok, kollázsok, költemények is találhatók, valamint Ono és Lennon két fia, Julian és Sean írásai.

A Beatles egykori alapítóját, minden idők egyik legnagyobb hatású dalszerzőjét és előadóját, John Lennont 1980. december 8-án, 40 éves korában gyilkolták meg. Idén nemcsak születése 70. és halála harmincadik évfordulójára emlékezik a világ, hanem arra is, hogy negyven évvel ezelőtt, 1970-ben jelent meg a Beatles utolsó nagylemeze, a Let It Be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik