Kultúra

A bukmékerek tippjei az irodalmi Nobel-díjasra

Tomas Tranströmer svéd költő, író a bukmékerek kedvence az irodalmi Nobel-díjra esélyesnek tartott művészek közül.

Nagy esélyt látnak arra is, hogy idén ismét háttérbe kerülnek az amerikai szerzők.

A brit Ladbrokes fogadóirodánál a 79 éves Tranströmer győzelmére egy az öthöz arányban lehet fogadni, őt három másik költő követi – a lengyel Adam Zagajewski, a dél-koreai Ko Un és a szíriai Adonis – nyolc az egyhez aránnyal.

Az irodalmi Nobel-díjra jelöltek szűkített listáját szigorú titokként őrzik, és közismerten nehéz eltalálni, ki kapja az elismerést, amely viszonylag ismeretlen írókból is egyetlen nap alatt nemzetközileg ismert szerzőt csinál.

A díjra az elmúlt években árnyként vetült, hogy a világ minden tájáról érkező nevezésekből a Svéd Akadémia elé kerülő rövidített listát összeállító bizottsággal kapcsolatban felmerült az Amerika-ellenes elfogultság vádja.

2008-ban a bizottság egyik tagja, Horace Engdahl híradások szerint „túl szűk látókörűnek” nevezte az Egyesült Államok irodalmát, ami dühös reakciókat váltott ki számos vezető amerikai íróból.

Per Wästberg svéd író, annak a bizottságnak az elnöke, amelynek Engdahl is tagja, tagadja ezt, és szerinte Engdahl megjegyzését kivették eredeti szövegkörnyezetéből.

Wästberg tájékoztatása szerint az irodalmi Nobel-díj nyertesét október 7-én vagy 14-én hozzák nyilvánosságra. A Nobel Alapítvány azonban dönthet úgy is, hogy nem adja ki a nagy presztízsű elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik