Nagyvilág

Nobel-díjából jótékonykodik Obama

Tíz nem kormányzati szervezet között osztja szét Barack Obama amerikai elnök a Nobel-békedíjával együtt kapott 1,4 millió dollárt.

Az összegből sebesült katonák családtagjait és a haiti földrengés túlélőit gondozó, valamint hátrányos helyzetűek iskoláztatását támogató alapítványok részesülnek – jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Obama helyi idő szerint csütörtökön ismertetett közleményében úgy méltatta az általa kiválasztott szervezeteket, alapítványokat, hogy “rendkívüli munkát” végeznek a diákok, veterán katonák és más szükséget szenvedők támogatása érdekében.

Az Obama által kiválasztott tíz civil szervezet közül több politikai szempontból fontos választókerületben tevékenykedik.

Az 1,4 millió dollárból a legnagyobb összeget, 250 ezer dollárt a Fisher House alapítvány kapja, amely kórházban ápolt sebesült katonák családtagjainak viseli gondját.

Kétszázezer dollárt juttat Obama a két hivatali előde, George Bush és Bill Clinton által a januári haiti földrengés károsultjainak javára létrehozott alapítványnak.

Fejenként 125 ezer dollárt kap az amerikai elnöktől hat olyan alapítvány, amely hátrányos helyzetű – főként az afroamerikai, spanyol ajkú és amerikai indián közösségből kikerülő – fiatalok egyesült államokbeli felsőfokú képzését és az odáig történő eljutást támogatja.

Százezer-százezer dollárral gazdagodik az első afroamerikai elnök jóvoltából az AfriCare alapítvány és a Közép-Ázsia Intézet is. Az előbbi AIDS elleni és közegészségügyi, mezőgazdasági és vízkészletfejlesztési programokat támogat huszonöt afrikai országban, ez utóbbi pedig a – főleg lányok bevonását célzó – közoktatást támogatja Afganisztán és Pakisztán távol eső vidéki körzeteiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik