Kultúra

Turné [filmpremier]

Amerikai sztriptíztáncosok Franciaországban. Mathieu Amalric első filmjéért rendezői díjat kapott Cannes-ban.

Emlékszünk a Szkafander és pillangó lebénult főszereplőjére? Hát a Quantum csendje főgonoszára? Sorolhatnánk a francia filmeket, a Karácsonyi történetet vagy a Halálos közellenséget, amelyekben a karakteres színészt láthattuk. Ő Mathieu Amalric, korunk egyik legkiválóbb francia aktora. Első rendezése önvallomás a kulisszák mögötti világról, melyben a főszerepet rajta kívül egy sztriptíz társulat tagjai alakítják.

Joachim (Amalric) tv-produceri pályájának csúcsán egyszer csak kilépett a rendszerből, otthagyta családját, barátait, munkatársait, és elment Amerikába szerencsét próbálni. A sóbiznisz különleges képviselőivel tér aztán haza, akiknek országos turnét szervez. Ám probléma támad a legfontosabb, a párizsi helyszín körül, úgyhogy miközben estéről estére zajlik a műsor a különböző francia városok mulatóiban, sportcsarnokaiban, ő próbálja megoldani a helyzetet, és közben szembesülnie kell korábbi életének cserbenhagyott szereplőivel.

A film imbolygó kézikamerával követi az önmagukat adó, nem mindennapi szereplőket, és egy ritka izgalmas világba pillanthatunk be a bennfentes szemével. Láthatjuk a nem éppen anorexiás hölgyeket gyakorolni, fellépés előtt egy szál semmiben az öltözőben, a színpadon fanyar humorú számaikkal, a műsor után lazítani a szállodában a sok üveg pezsgő után; de olyan mindennapi helyzetekben is, mint a pizzafutár láttán ujjongani, bevásárolni, vagy utazni a vonaton. És azt is, ahogyan Joachim szétesett magánéletének szálai keresztbe-kasul fonják a vezérfonalat, a turnék egzaltált, de kissé monoton világát. Ő a békakirályfi a tetovált, kilónyi sminkkel tűsarkon közlekedő királylányok között. Amalric bizonyított: nem csak kiváló színész, de rendezőként is megállja a helyét.

Tournée/On Tour – színes, feliratos francia film. 2010. Rendezte: Mathieu Amalric. Szereplők: Mathieu Amalric (Joachim), Miranda Colclasure (Mimi Le Meaux), Alexander Craven (Roky Roulette), Angela de Lorenzo (Evie Lovelle), Julie Atlas Muz (Julie Atlas Muz), Damien Odoul (François), Ulysse Klotz (Ulysse), Joseph Roth (Balthazar). 111 perc. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Hazai bemutató: szeptember 23.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik