Kultúra

Rendezőként bemutatkozó színészek a torontói filmfesztiválon

Egy-egy film megrendezése akár évekbe kerülhet, és erre az áldozatra csak a számukra nagyon fontos produkciókért képesek a rendezőként debütált sztárok.
Kapcsolódó cikkek

A vasárnap befejeződő 35. kanadai nemzetközi filmmustrán szép számmal tűnt fel ismert színészek neve a főcím rendezői felirata alatt. Hollywood közkedvelt sztárjai, Ben Affleck, Philip Seymour Hoffman vagy David Schwimmer még a bemutatkozásnál tartanak, de Clint Eastwood, Robert Redford és Robert De Niro már jócskán bizonyította, hogy a felvevőgép mindkét oldalán megállja a helyét.

“Szerintem ez a trend azt jelzi, hogy remek rendezők vannak, akik egyébként színészek. De ez nem valami újdonság” – mutatott rá Ben Affleck, aki The Town című thrillerével érkezett Torontóba. Mint elmondta, Eastwood, Warren Beatty, de akár Orson Welles is “mindkettőt művelte”, és a színész-rendezőkre újabb példaként felhozható Ron Howard, Sydney Pollack, Sofia Coppola vagy Sean Penn neve is.

“Mindig is mindkettőt akartam csinálni, de összerakni és megrendezni egy filmet rengeteg időbe kerül” – mesélte Schwimmer, a Jóbarátok sztárszínésze, akinek Truth című drámáját válogatták be a fesztivál programjába. Hozzátette: csak olyan filmeket akar rendezni, amelyek sokat jelentenek számára.

Robert De Niro a Stone című produkció sajtóértekezletén árulta el, hogy legfeljebb három filmet akar még rendezőként végigcsinálni. De Niro, aki John Curran börtönthrillerének egyik szerepét játszotta Ed Norton és Milla Jovovich oldalán, korábban rendezőként a Bronxi mese és Az ügynökség című filmeket jegyezte.

Nicole Kidman viszont producerként állt első ízben a vörös szőnyegen. Torontóban vetítették Rabbit Hole című filmjét, amely egy Pulitzer-díjas darab nyomán egy gyermekét gyászoló házaspárról szól. A színésznő bevallotta: annyira szorít a produkcióért, hogy teljesen leizzadt, ezért nem is meri levenni a kabátját, nehogy meglássák. Izgalmát azzal magyarázta, hogy míg egy szerep ugyan nagyon személyes dolog, színészként nem felelős az egész alkotásért.

“Ezért a filmért felelős vagyok, ez nagy teher. De örülök, hogy megcsináltuk” – hangsúlyozta Kidman, aki az anyát alakította a produkcióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik