Kultúra

Többen voltak kíváncsiak a Félsziget Fesztiválra

Várhatóan növekedik az idén a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál látogatóinak száma a tavalyihoz képest - közölték vasárnap a rendezvény szervezői.

A vasárnap záruló négynapos fesztivált idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az erdélyi városban. A szervezők tapasztalata szerint a filmvetítést, színházat, strandolást, sportolást és számos egyéb szabadidő-töltési lehetőséget kínáló rendezvényen továbbra is a koncertek vonzzák a legtöbb embert.

Bodor László fesztiváligazgató ismertette a romániai Max Weber Társadalomkutató Alapítványnak a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Kara diákjainak bevonásával készült felmérését. A kutatásból kiderült, hogy a Félsziget résztvevőinek 70 százaléka 20 és 29 év közötti, a legtöbben egyetemisták.

Az idén is a legtöbben Romániából keresték fel a fesztivált, de jelentős mértékben növekedett egyrészt az Erdélyen kívüli régiókból, másrészt a külföldről érkezett vendégek száma. A külföldiek közül a legtöbben Magyarországról jöttek a Félszigetre, de érkeztek résztvevők Németországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Szerbiából és Bulgáriából is.

A Félsziget lakóinak 45 százaléka az idén első alkalommal vett részt a rendezvényen, ami hét százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Összesen 1700 sátrat húztak fel a sátortáborban, a fesztivál első három napján pedig 310 hektoliter sör, 240 hektoliter üdítő és 130 hektoliter víz fogyott.

Fülöp Zoltán, a Sziget Szervezőiroda projektmenedzsere elmondta, hogy az első három nap alatt összesen 43 500 látogatója volt a Félszigetnek. Mivel a vasárnapi programokra várták a legtöbb résztvevőt, úgy vélte, hogy az idén várhatóan meghaladják a tavalyi 58 ezres nézőszámot.

Vasárnap este egyebek között a Tankcsapda és az amerikai Korn rockegyüttes koncertezik Marosvásárhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik