Kultúra

Ébresztőzenét keres asztronautáinak a NASA

Az űrhivatal nyílt szavazással dönt a Discovery utolsó útjának ébresztődalairól, míg az Endeavour búcsúküldetésére bárki komponálhat kelőzenét.

A Discovery legénységének jutó reggeli számokat egy 40-es listából lehet kiválasztani, amelyet a korábbi küldetéseken használt ébresztődalokból állítottak össze. Ezeket általában az asztronauták családtagjai és barátai válogatták, így a mostani nyílt szavazás kifejezetten exkluzív. A 40 számból mindenki egyet választhat, és a két legtöbb szavazatot kapó dal lesz a november 1-jén induló küldetés hivatalos ébresztője. Jelenleg a listát a Star Trek főcímzenéje vezeti, mögötte a Steppenwolftól a Magic Carpet Ride és a Rush Countdownja áll.

Az Endeavournak komponált kelőzenéjét bárki szabadon feltöltheti a NASA weboldalára mp3 formátumban. A beérkezett dalokból az űrhivatal válogat, majd a döntősök közül ismét nyílt szavazáson kerül ki 2011. február 8. és 22. között a két nyertes, amelyek a február 26-án startoló küldetéseken szólnak majd reggelente. „A legénység mindig nagyon élvezi az ébresztőzenét. Bár a hangszórók nem a legjobb minőségűek a hajókon, érdekes lesz hallani, hogy mivel áll elő a nagyérdemű” – mondta el Mark Kelly, az Endeavour utolsó útjának parancsnoka.

A NASA közel 30 éve küld siklókat az űrbe, a hatból az utolsó három üzemben lévő hajó az Atlantis, a Discovery és az Endeavour, most azonban egy-egy búcsúküldetés után ezeket is visszahívják. Noha az Atlantis már teljesítette tervezett utolsó repülését, pályafutása még nem ért véget, mert az Endeavour jövő februárban kezdődő búcsúútján még bevethetik mentőhajóként, ha probléma lépne fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik