Belföld

Juthat pénz a független színházaknak

A tárca keresi a megoldást, hogy a támogatások legalább felét még idén megkapják a nyertes szervezetek.

Késve hirdette meg a szocialista kormány oktatási és kulturális minisztere az úgynevezett VI. kategóriába sorolt független előadó-művészeti szervezetek – színházak, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek – támogatására vonatkozó pályázatot – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint emiatt elhúzódott a pályázatok elbírálása is.

A kormányváltáskor pedig azzal szembesültek, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112%-át. Emiatt 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét – közölte a tárca. Közleményükben úgy fogalmaznak: ennek ellenére nem zárolják teljes egészében a szóban forgó pályázat anyagi fedezetét. A Kultúráért Felelős Államtitkárság megvizsgálta a kialakult helyzetet, és keresi annak megoldását, hogy az Előadó-művészeti Tanács által javasolt támogatások legalább felét még ebben az évben megkapják a nyertes szervezetek.

A kialakult helyzet miatt a Független Színházak Szövetsége egyeztetést tartott Budapesten, a Merlin Színházban. Több független színház már hónapok óta nem tud fizetni a színészeknek és a többi munkatársnak, illetve a rezsikiadásaikkal is spórolni kell. Szögi Csaba, a szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott: 108 ilyen regisztrált szervezet van az országban, és eddig nem kapták meg a júliusban esedékes éves támogatásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik