bbc
Kultúra

A BBC sem pazarolhat

A politikusokhoz hasonlóan a BBC-nek is megfontoltan kell bánnia a közpénzekkel - mondta vasárnap a brit kulturális miniszter.

Jeremy Hunt szerint az előfizetési díjakból élő BBC-nél “rendkívüli mértékű és felháborító pazarlás” folyik, és “folyamatosan érkeznek a hírek arról”, hogy a cég “nem megfelelő módon hasznosítja” az előfizetési díjakból befolyó összeget.

A konzervatív párti politikus a The Daily Telegraph című vezető konzervatív lapnak múlt hétvégén adott interjúban egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a 145,50 fontos (csaknem 50 ezer forintos) éves előfizetési díj csökkentésére is elszánhatja magát a BBC takarékosságra szorítása érdekében.

A miniszter azonban vasárnap, a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konzervatív-liberális koalíciós kormányon belül még semmilyen módon nem került napirendre az előfizetési díj összege. Hunt – a BBC gazdálkodásáról tett előző heti kijelentéseit finomítva – azt mondta: ahogy a jelenlegi költségvetési helyzetben a kormánynak is óvatosan kell bánnia “az adófizetők minden pennyjével”, a BBC-nek is meg kell fontolnia, mire költi az előfizetési díjakat.

Hozzátette: nem elsősorban a BBC mérete a lényeg, hanem az, hogy a társaság mire összpontosítja tevékenységét. A BBC létezésének értelme az, hogy ne csak a brit média “tömegpiacán”, hanem a “minőségi” médiapiacon is erős verseny legyen. Ennek nagyon fontos eleme a “világklasszis” színvonalú hírszolgáltatás, és ehhez elengedhetetlen a maradéktalan szerkesztői függetlenség. Nagy-Britanniában demokrácia van, és ennek része, hogy a nemzeti műsorszolgáltatónál a szerkesztési tevékenység teljesen független legyen a kormánytól – nyomatékosította e kijelentését a miniszter.

Hozzátette ugyanakkor: ha a műsorszolgáltatói piacon “jelen van 3,5 milliárd fontnyi előfizetési díj”, akkor a többi (jórészt reklámokból élő kereskedelmi) médiacéget “nyilvánvalóan aggasztja”, hogy a BBC mire költi ezt a pénzt.

Erre már független elemzők is felhívták a figyelmet. A Policy Exchange nevű közéleti elemző csoport nemrég közzétett elemzésében felrótta a BBC-nek, hogy az “megszállottan hajszolja” a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve. Például hatalmas összegeket fizet a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is meg tudnák oldani, ha a BBC nem pályázna.

Brit konzervatív körökben régóta bírálatok tárgya a sokak által “baloldali szimpátiával” vádolt BBC tevékenysége; nemrég állítólag olyan vélemény is felmerült, hogy a közszolgálati intézményre nincs is szükség. Ez év eleji brit lapértesülések szerint Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét – aki a májusi választások óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni. A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek “Mr. Hannan saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik