bbc
Kultúra

Takarékosságra szorítja a BBC-t a brit kormány

Takarékosságra akarja szorítani a "pazarló" BBC-t a brit kormány, és ennek érdekében az előfizetési díj csökkentését is fontolóra veszi.

Jeremy Hunt, a a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kulturális minisztere kijelentette: a BBC-nél “rendkívüli mértékű és felháborító pazarlás” folyik, “folyamatosan érkeznek a hírek arról”, hogy a BBC “nem megfelelő módon hasznosítja” az előfizetési díjakból befolyó összeget. Hozzátette: a legnagyobb problémát a vezetői fizetések jelentik.

A BBC saját adatai szerint a cégnél legalább 85 olyan vezető dolgozik, akinek éves javadalmazása meghaladja David Cameron miniszterelnök 142 500 fontos (48 millió forintos) fizetését.

A kulturális miniszter kijelentette: a BBC-nél “óriási mennyiségű változásra van szükség”, és e változásoknak tükrözniük kell az ország egészének jelenlegi, “igen szűkös anyagi helyzetét”.

Hunt egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a 145,50 fontos (csaknem 50 ezer forintos) éves előfizetési díj csökkentésére is elszánhatja magát a BBC takarékosságra szorítása érdekében. Kijelentette: “abszolút” el tudja képzelni, hogy a kormány és a BBC közötti jövő évi tárgyalások nyomán az előfizetőknek kevesebbet kell majd fizetniük.

A BBC hazai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi 3,6 milliárd font – 1200 milliárd forint – előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű drámai és dokumentum-programjainak értékesítéséből tartja fenn magát. Az előfizetési díjat a törvényi meghatározás szerint minden olyan brit háztartásnak fizetnie kell, amelyben bármely eszközzel – televízión, számítógépen, sőt mobiltelefonon – nézhetők és rögzíthetők a televíziós adások.

A brit kulturális miniszter közölte: a kormány nem elégedett e díjak hasznosításának mikéntjével -a brit állami számvevőszékkel kívánja átvizsgáltatni a BBC gazdálkodását -, “nagyon kemény” tárgyalásokat fog folytatni erről a BBC-vel, és a cégnek is “kemény döntéseket kell hoznia”.

Brit konzervatív körökben régóta bírálatok tárgya a sokak által “baloldali szimpátiával” vádolt BBC tevékenysége; nemrég állítólag olyan vélemény is felmerült, hogy a 88 éves közszolgálati intézményre nincs is szükség.

Ez év eleji brit lapértesülések szerint Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét – aki a májusi választások óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni. Hannan az akkori sajtóbeszámolók szerint “azzal kérkedett”, hogy ő már nem is fizeti az előfizetési díjat, és ha “más sem fizetné, a rendszer magától összeomlana”.

A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek “Mr. Hannan saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik