Kultúra

A csodálatos univerzum

Ezzel a címmel mutatták be szerdán a nagykanizsai városi könyvtárban az eddigi leghosszabb, magyar gyártású háromdimenziós filmet.

Gráner József rendező hobbiból készítette el a 47 perces – s így valószínűleg az eddigi leghosszabb magyar – háromdimenziós alkotást, amelyet polárszűrös szemüveggel tekinthetnek meg az érdeklődők.

A naprendszerbeli bolygók világát és az űrkutatást bemutató 3D-s film gyakorlatilag sík fotókból és animációkból állt össze mozgóképpé. A több mint egy évig készült film 200 gigabájtnyi adatmennyiséget jelent. A tudományos filmek stílusában készült alkotás jóvoltából a nézők bepillantást nyerhetnek az univerzum bolygóinak rendszerébe, az animációk pedig a Földről felbocsátott űreszközöket mutatják be.

Az eddig próbavetítéseken játszott alkotás a napokban indul körútra. Csütörtökön a budapesti Corvin moziban tesztelik, hogy kompatibilis-e a hollywoodi alkotások vetítésére készült technikával, majd valószínűleg a Planetáriumban láthatja a közönség. A Cinema City hálózata is érdeklődik a film iránt, így ha megállapodnak, fővárosi és vidéki mozikban egyaránt bemutathatják a 3D-s filmet. A viszonylag könnyen telepíthető berendezéseknek köszönhetően azonban arra is megvan a lehetőség, hogy olyan településeken is vetítsék, ahol még mozi sincs.

Gráner József egyébként nem most ismerkedett meg a háromdimenziós technikával. Több mint tíz éve készít 3D-s fotókat, amelyekből országjáró kiállítást is rendezett a múlt évben.

A nagykanizsai filmgyártó – ha sikerül országos vetítéseket szervezni -, tervei szerint a bevétel egy részét jótékony célra kínálja fel.

Ajánlott cikk:
Háromdimenziós vetítés a könyvtárban (Kanizsatv)
A 3D-s mozi tengeribetegséget okozhat (zalaihirlap.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik