Kultúra

DJ-k közt razziázott a rendőrség

A hatóságok péntek este a Volt Fesztiválon kutattak illegálisan másolt zenék után. Végül egy DJ bukott le.
Kapcsolódó cikkek

A fellépő DJ-k zenéinek jogtisztaságát vizsgálta az a razzia, amelyet a rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség péntek este tartott a soproni Volt fesztiválon, karöltve a Mahasszal (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége).

A rendőrség végül egy lemezlovas ellen indított eljárást szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt.

Elképzelhető, hogy azért csak egy DJ bukott le, mert a razzia híre gyorsan elterjedt a fesztivál fellépői között.

Az Index.hu információi szerint Pozsonyi Attilánál, azaz DJ Pozsinál találtak olyan dalokat, amelyek a Mahasz jelenlévő szakértői szerint nem voltak jogtiszták.

“A második számnál odaléptek a rendőrök, és amikor kiderült, hogy a laptopomon nincs Mahasz-matrica, rögtön le kellett állítanom a zenét. A fellépésem elmaradt, sőt szombaton sem tudtam játszani” – mesélte Pozsgay Attila, aki azzal védekezett, hogy saját mashupjait, feldolgozásait játszotta, így nem gondolta volna, hogy ezekkel is lehetnek szerzői jogi problémák.

A rendőrség külföldi fellépőket is ellenőrzött. Duncan Beiny, azaz DJ Yoda twitterbejegyzésében azt állította, hogy pénteken a rendőrök azzal fenyegették meg, hogy elkobozzák a laptopját és dvd-it, ha nem bizonyítja az azokon tárolt zenék jogtisztaságát.

DJ Yoda szerint csak a fesztivál szervezőinek és a turnémenedzserének sikerült erről lebeszélniük a magyar hatóságokat. Duncan Beiny azt mondta, a magyar szabályozás idejétmúlt és nevetséges.

Ajánlott cikk:
DJ-kre csapott le a rendőrség a VOLT-on (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik