Kultúra

Háborús szakácsok, pigmeusok és gauchók

Ők szerepeltek az idei Dialektus Filmfesztivál három, Aranyszarvas díjjal jutalmazott dokumentumfilmjében.
Kapcsolódó cikkek

Kerekes Péter Gulyáságyú, Francois-Philippe Gallois Bagyéli pigmeusok a világ peremén, valamint Jana Richter Gaucsók: aki nem száll fel, nem eshet le című alkotása nyerte az Aranyszarvas díjat az idei Dialektus – Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztiválon Budapesten.

A június 23. és 28. között (hatodik alkalommal) megrendezett Dialektuson tizenöt ország 43 alkotása szerepelt. Az Aranyszarvas díj – Czebe István üvegművész munkája – mellé Kerekes Péternek és a francia Jean-Philippe Gallois-nak ezer euró is járt, a diákszekció nyerteseként a német Jana Richter 800 eurót vihetett haza.

Kerekes Péter a Gulyáságyúban szakácsokat, háborús séfeket szólaltat meg, Jean-Philippe Gallois filmje egy kis közösségről szól, amely amikor a szükség úgy hozza, hihetetlenül szorosan összefog, Jana Richter alkotása pedig a kihalás előtt álló életmód, a lóháton élő gaucsók kultúráját mutatja be.

A díjakról három kategóriában összesen kilencfős nemzetközi zsűri döntött. A Sűrű leírás kategóriában az európai antropológiai filmek kaptak helyet, az európai dokumentumfilmek az Emberi történetek című szekcióban versenyeztek, a Diákmunka pedig a beküldött diákfilmek mustrája volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik