Kultúra

Németországban hódít a könyvautomata

Ötletes újítással szerettetné meg az olvasást Bettina von Bülow. Egykori cigaretta-automatákból készítette a könyvautomatát.

Az első hamburgi könyvautomata feltalálója Bettina von Bülow egyelőre kilenc cigisdoboznyi könyvecskét kínál az érdeklődőknek. Az automata az egyetem épületéhez közel, a helyi mozi falán található, a tervezőnő szerint a lehető legideálisabb helyen. „Erre sokféle korú és érdeklődésű ember elmegy. Elsősorban azoknak készült az automata, akik a hirtelen jött betűéhségüket szeretnék gyorsan csillapítani” – magyarázza.

Az automatákba kerülő aprócska könyvekkel szemben különös elvárásokat támasztott Bülow: “fiatalos, szemtelen és vicces írásokat kerestünk és végül kilenc olyan művet találtunk, ami megfelelt a követelményeknek”, mondta. Az ötlethez Bülowéknak még csak nem is kellett új automatákra költeni: néhány kiszolgált cigaretta-automatát vásárolt meg, a könyveket pedig lekicsinyítette akkorára, mint egy cigisdoboz.

A kínálatban egyelőre Bülow által kiadott könyvek, főleg képregények, kisregények és egy fotóalbum is szerepel. „Szeretném, ha az emberek az automatán keresztül minél több témával találkozhatnának.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik