Kultúra

Nem állítja le a Márai Programot

Nem állítják le a Márai Programot - közölte az új kormány államtitkára a Könyvhéten.

A híresztelésekkel ellentétben a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának napokban kinevezett vezetése a Márai Programot nem állította le, nincs is ilyen szándéka – közölte a tárca kultúráért felelős államtitkára.

Mint azt a 81. Ünnepi Könyvhét csütörtöki budapesti megnyitóján Barna Imre, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, eredetileg az ünnepélyes megnyitón akarták volna bejelenteni a Márai Program elindulását. a Pénzügyminisztérium kincstárnoka azonban a parlament kulturális bizottságának alakuló ülésén elhangzott fenntartásokra hivatkozva megtagadta a szerződés szignálását – jegyezte meg.

A könyvhét megnyitóján az MKKE vezetői bejelentették: fehér szalag kitűzésével nyilvánítják ki közös akaratukat az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Program azonnali elindításáért.
L. Simon László író, költő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint a döntés túlzás volt a hivatalnok részéről, aki állítólag az ő elnöki zárszavában megfogalmazottak miatt állította le a program finanszírozását.

L.Simon László a hibás hivatalnoki döntésre adott reakciót túlzottnak érzi, mert olyan kontextusba helyezi a történteket, mintha az új kormány kívánná leállítani a programot. “A Márai Programot senki nem akarja és nem is fogja leállítani” – fogalmazott.
A program az olvasáskultúra fejlesztését, valamint a könyvtárak és az alkotók támogatását tűzte ki céljául.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik