Kultúra

Fénylő szépségű zene – virtuális tagokkal

Már egymillióan látták a neten Eric Whitacre online kórusának produkcióját.

Virtuális kórust hívott életre Eric Whitacre amerikai zeneszerző és karmester. A Lux Arumque című kórusmű egyes szólamait a jelentkező énekesek egyedül, Whitacre instrukciói szerint rögzítették és küldték el neki, ezekből a felvételekből állt össze az online kórus produkciója.

A különböző videómegosztókon terjesztett zenét már több mint egymillióan látták.

Whitacre nemrég kötött hosszútávú lemezszerződést a Decca lemezkiadóval, és a jövőben több hasonló produkcióra készül. Light & Gold című debütáló lemeze előreláthatólag október 18-án jelenik majd meg.

A Lux Arumque keletkezéséről készült blogbejegyzése szerint a virtuális kórus ötlete azután fogant meg a zeneszerzőben, hogy egy fiatal lány elküldte neki Sleep című kórusműve szopránszólamának felvételét. Whitacre elképzelte, milyen volna, ha kórusműve összes szólamát ugyanígy elküldenék neki, és az online kórusban száz ember énekelne egyszerre.

A Lux Arumque online előadására jelentkező énekesek 99 százalékát a zeneszerző nem ismeri személyesen, ahogy a felvételek megtisztításán dolgozó szerkesztő-technikussal is csak online kapcsolata van.

“Fontos, hogy kiaknázzuk azt a kivételesen gyönyörű lehetőséget, amit a technika kínál a világunknak”, nyilatkozta a lemezszerződése és a Lux Arumque kapcsán a zeneszerző, aki a Decca vezérigazgatója szerint “fénylő szépségű zenét ír”.

Íme a Lux Arumque:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik