Kultúra

Bloomsday volt Szombathelyen

1904. június 16-án játszódik James Joyce Ulysses című regénye. A főhős a könyv szerint Szomathelyen született.

Szombathely kulturális életének “emblematikus és színes foltja” a Bloomsday, vagyis a Bloom-nap, amelyet már tizenhatodik éve ünnepeltek meg a vasi megyeszékhelyen.

A Bloomsdayt világszerte június 16-án tartják annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban.

A történet egyik főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a regény szerint Szombathelyen született, és alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse. A regény Bloom szülőházának nevezi meg a Fő tér 41-es számú házat, ahol az épület falából – meghökkentve az arra járó idegeneket – ma James Joyce szobra “lép ki”.

Az idei Bloomsday kiemelkedő eseménye volt John McCourt Joyce Triesztben című könyvének bemutatója a szerző személyes részvételével.

Mivel az időjárás is a dublinira emlékeztetően esős volt, a megnyitót nem a szokásos helyen, a Fő tér 41-es számú ház előtt, hanem az AGORA szalonban tartották.

Idén sem maradt el a szombathelyi Bloomsday jellegzetes mozzanata, a pecsételés: a pecsétnyomok a Fő tértől ezúttal is az Irokéz Galériáig vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik