Kultúra

400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára

275 kulturális intézmény, múzeum tart majd nyitva szombat éjszaka.

Mintegy 400 ezer látogatót várnak a szervezők az idei, sorrendben 8. Múzeumok éjszakájára. Június 19-én szombat estétől másnap hajnalig az ország 275 intézménye lesz nyitva, ami rekord a rendezvény történetében. Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Idén Budapesten 84, vidéken 191 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára szerint a Múzeumok éjszakája rendezvényeinek célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek közül, hogy a múlt tárgyai a jelen élményeivé váljanak és szólítsanak meg minket.

A rendezvénynek tavaly a fővárosi Iparművészeti Múzeum volt a leglátogatottabb helyszíne tízezer érdeklődővel. Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az idei Múzeumok éjszakáján India lesz a főszereplő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik